Bugetul UE: Comisia propune investitii de 9,2 miliarde de euro in primul program digital
Comisia Europeana a propus miercuri crearea primului program 'Europa digitala' si efectuarea de investitii în valoare de 9,2 miliarde de euro în vederea alinierii urmatorului buget pe termen lung al Uniunii Europene (2021 - 2027) la provocarile tot mai mari din domeniul digital, potrivit unui comunicat al forului comunitar.
Prin adoptarea Strategiei privind piata unica digitala, CE a instituit un cadru de reglementare adaptat erei digitale. Pe langa aceasta strategie, se spune in comunicat, trebuie sa se asigure finantare si investitii la fel de ambitioase in programul 'Europa digitala' pentru imbunatatirea competitivitatii internationale a UE, precum si pentru dezvoltarea si consolidarea capacitatilor digitale strategice ale Europei. Aceste capacitati-cheie vizeaza calculul de inalta performanta, inteligenta artificiala, securitatea cibernetica si competentele digitale avansate, asigurandu-se utilizarea pe scara larga si accesibilitatea acestora in toate sectoarele economiei si ale societatii, atat de catre intreprinderi, cat si de catre sectorul public.
'Piata unica digitala ofera cadrul juridic necesar pentru ca cetatenii si intreprinderile sa beneficieze pe deplin de transformarea digitala. Scopul nostru a fost sa propunem un buget al UE care sa fie adaptat provocarilor viitoare: transformarea digitala este luata in considerare in toate propunerile, de la transporturi, energie si agricultura la asistenta medicala si cultura. Pentru a consolida aceasta abordare, propunem astazi sporirea investitiilor in inteligenta artificiala, calculul de inalta performanta, securitatea cibernetica, competentele si guvernarea electronica - toate identificate de liderii UE ca domenii-cheie pentru competitivitatea viitoare a UE', a declarat vicepresedintele pentru piata unica digitala, Andrus Ansip.
La randul sau, comisarul pentru economie digitala si societate digitala, Mariya Gabriel, a apreciat ca 'primul program digital paneuropean reprezinta un pas important in consolidarea pozitiei de lider mondial detinuta de Europa in ceea ce priveste transformarea digitala'.
'Vom investi in capacitati digitale strategice, cum ar fi inteligenta artificiala, calculul de inalta performanta si securitatea cibernetica si, ca in cazul tuturor initiativelor noastre digitale, vom acorda un loc central cetatenilor europeni in cadrul programului. Unul dintre principalii piloni ai programului consta in investitii care sa le permita cetatenilor nostri sa dobandeasca competentele digitale avansate de care au nevoie pentru a avea acces la cele mai recente tehnologii digitale si a le utiliza in mod corespunzator', a spus Mariya Gabriel.
Propunerea Comisiei vizeaza cinci domenii: supercalculatoarele, inteligenta artificiala, securitatea cibernetica si increderea, competentele digitale, asigurarea utilizarii pe scara larga a tehnologiilor digitale la nivelul intregii economii si societati.
In domeniul supercalculatoarelor, se vor acorda 2,7 miliarde de euro pentru finantarea de proiecte in vederea dezvoltarii si consolidarii facilitatilor de calcul de inalta performanta si de prelucrare a datelor in Europa, lucru esential pentru dezvoltarea a numeroase domenii - de la asistenta medicala si energia din surse regenerabile pana la siguranta auto si securitatea cibernetica.
Aceasta finantare va asigura astfel o utilizare mai eficace si mai larga a calculului de inalta performanta, atat in sectorul public, cat si in cel privat, inclusiv la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii. Programul Europa digitala va avea ca obiectiv sa dezvolte o infrastructura de talie internationala in materie de supercalculatoare si de prelucrare a datelor, care sa fie dotata cu capacitati exascale (un miliard de miliarde sau 1018 calcule pe secunda) pana in exercitiul financiar 2022/2023, precum si cu capacitati post-exascale pana in exercitiul financiar 2026/2027, astfel incat UE sa dispuna de propriile resurse independente si competitive in materie de tehnologii, sa atinga excelenta in materie de aplicatii si sa extinda disponibilitatea si utilizarea calculului de inalta performanta.
Initiativele planificate se vor baza pe strategia europeana privind supercalculatoarele, care va ajuta UE sa avanseze in numeroase domenii, de la asistenta medicala si energia din surse regenerabile pana la siguranta vehiculelor si securitatea cibernetica.
In cazul inteligentei artificiale, sunt prevazute 2,5 miliarde de euro pentru favorizarea raspandirii inteligentei artificiale in intreaga economie si societate europeana. Acest buget se bazeaza pe abordarea europeana privind inteligenta artificiala, prezentata la 25 aprilie 2018: scopul este stimularea investitiilor pentru valorificarea la maximum a inteligentei artificiale, tinandu-se cont in acelasi timp de transformarile socioeconomice pe care le cauzeaza aceasta si asigurandu-se un cadru etic si juridic adecvat.
Detalii, pe Economica