Cadou nesperat de la Guvern pentru Enel, Engie, CEZ, E.On si Electrica: rata de rentabilitate creste cu 20%, prin lege
Dupa diminuarea drastica a ratei reglementate de rentabilitate pentru distributia de gaze si electricitate, criticata masiv de toti operatorii pentru ca ar diminua dramatic investitiile, proiectul de modificare a OUG 114 vine cu o surpriza: rata, taiata anterior la 5,66%, creste la 6,9%. Procentul este acum exprimat printr-o lege, nu printr-o reglementare a ANRE.
"Pentru calculul tarifelor de transport si distributie a energiei electrice, in perioada de reglementare 2019-2024, rata de rentabilitate a capitalului investit, reprezentand costul mediu al capitalului investit, exprimat in termeni reali, inainte de impozitare este de 6,9 %", se arata in proiectul de Ordonanta care modifica OUG 114.
Rata reglementata de rentabilitate fusese diminuata drastic de ANRE, pentru distribuitorii de gaze si electricitate, la 5,66%, pentru perioada urmatoare de reglementare, de la 7,7% pentru energie electrica si 8,43% pentru gaze, ceea ce a facut companiile sa anunte reduceri drastice ale planurilor de investitii in retele in acest an.
Noutatea absoluta este ca,de aceasta data, distribuitorii de gaze si electricitate au stabilit RRR prin lege, nu printr-un ordin al Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei, ceea ce, cel putin la nivel teoretic, confera o mai mare predictibilitate a afacerii si posibilitatea de a creste investitiile in retele.
Au de castigat si operatorii sistemului de transport al gazelor naturale si energiei electrice, resprectiv Transgaz si Transelectrica.
RRR se recupereaza din tariful de distributie, care este inclus in factura consumatorului final de electricitate si gaze. Problema distribuitorului este cand va recunoaste in tarif ANRE aceasta valoare, in conditiile in care preturile finale reglementate pentru populatie au fost deja reglementate pentru tot anul. Pe de alta parte, pentru consumatorul final nu va resimti o crestrere accentuata a facturii, cel putin potrivit unor calcule preliminare. La electricitate de exemplu, din acest motiv cresterea ar trebui sa fie de sub un leu pe luna la o factura medie.
Detalii, pe Economica