Cat de iminenta e cresterea taxelor si ce efecte ar avea pentru economie
Nesatisfacut de încasarile bugetare pe care le-a programat, dar nu le-a pus si-n buzunar, Guvernul pare a fi pus gând rau cotei unice. Statul vrea din ce în ce mai multi bani si istoria arata ca în anii electorali, cum e urmatorul, nu se abtine de la cheltuieli, chiar daca economia nu se simte prea bine. Care sunt sansele cresterii taxarii în 2014 si ce ar putea înseamna asta pentru România.
In scenariul imaginat de Guvern, cresterea cotei unice, de la 16 la 22%, ar urma sa fie contrabalansata partial de o scadere de doua puncte a taxei pe valoare adaugata la 22%.
Motivul posibilelor schimbari fiscale? Guvernul nu strange suficienti bani la buget. In opt luni scurse din acest an, veniturile erau la 21,2% din PIB, foarte aproape de nivelul de 21,4% din PIB inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut – in termeni nominali a strans mai mult decat in 2012. Insa, cand a facut legea bugetului, statul s-a gandit ca ar vrea sa incaseze din taxe si impozite 33,4% din PIB in 2013, cu 0,5 pp mai mult decat in 2012, la un deficit de 2,3%. Pe ce s-a bazat?
Detalii, pe Economica