Cat poate trai statul fara banci? Necesarul de finantare in 2019 este de 14,7 miliarde de euro, fondul tampon de 5,8 miliarde de euro
Necesarul de finantare al statului român este de aproximativ 70 de miliarde de lei (14,7 miliarde de euro), rezulta din proiectia datoriei guvernamentale pe 2019 (fara dobânzile scadente, care se platesc din buget si nu se rostogolesc ca soldul datoriei), inclusiv deficitul bugetar, fie el chiar si de 2,55% cum a anuntat oficial Comisia de Prognoza (adica în jur de 27 de miliarde de lei). Surse din mediul financiar bancar ne-au declarat ca "buffer-ul" (fond tampon sau, mai simplu, banii înca disponibili) pe care îl mai are la dispozitie acum Ministerul Finantelor acopera pâna la patru luni de refinantare a nevoilor curente. Mai exact, circa 5,8 miliarde de euro.
In septembrie anul trecut, ministrul Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici, declara intr-o emisiune la Antena 3: "Auzeam vorbindu-se, in spatiul public, ca acel buffer, acel fond tampon pe care Romania il are in Trezorerie, ar fi insuficient, s-a diminuat. Nu, fata de ianuarie 2018, cand era undeva la 27 de miliarde de lei, astazi este la peste 34 de miliarde de lei si acumulam". De atunci, insa, probabil s-au mai intamplat lucruri.
La totalul fondului tampon de care dispune statul se adauga veniturile din privatizari care au ajuns acum, dupa acordarea imprumutului catre Republica Moldova de 150 de milioane de euro, la aproximativ trei miliarde de euro. Problema este ca Ministerul Finantelor nu are voie sa se atinga de aceste venituri decat in baza unei legi speciale, care sa stabileasca exact scopul si destinatia banilor respectivi. Conform surselor noastre, ceva bani prin trezorerie ar mai exista, anumite avansuri de la Uniunea Europeana in contul unor proiecte in derulare. De care, din nou, Ministerul Finantelor nu se poate atinge, pentru ca le-ar schimba destinatia si potrivit legii nu are voie.
Declaratia ministrului de Finante de zilele trecute a fost axata pe faptul ca statul nu se va mai imprumuta de la banci deoarece are suficiente resurse in propria trezorerie. "Apropo de imprumut, ieri eu am dat dispozitie si am spus: nu ne imprumutam in piata. (...) Ministerul de Finante are sume suficiente pentru a se finanta. Stiti foarte bine - avem sumele necesare in trezorerie pentru a ne finanta, (...) pentru foarte mult timp, minim sase luni de zile", a afirmat Teodorovici, in Parlament, citat de Agerpres.
Proiectia serviciului datoriei publice guvernamentale pe 2019 publicata pe site-ul Ministerului Finantelor indica un total de 56,26 miliarde lei. Tot Finantele spun ca necesarul de finantare al statului in 2019 pe piata interna este de 36,44 miliarde de lei, suma calculata, insa, folosind pentru datoria interna in euro un curs de 4,62 lei/euro, mai mic decat cel din prezent.
De asemenea, potrivit statisticilor BNR, Finantele au de achitat, in 2019, datorii de 32 de miliarde de lei plus dobanzi de 5,77 miliarde de lei. Pentru serviciul datoriei de pe piata externa, emisiunile de obligatiuni in euro si dolari vandute marilor investitori din strainatate, Finantele vor trebui sa imprumute echivalentul a circa 20 de miliarde de lei.
Detalii, pe Economica