Cati bani face si cum functioneaza cel mai mare fond suveran din lume
Acest articol nu are legatura cu initiativa guvernarii PSD-ALDE de a înfiinta un fond suveran românesc.
Daca Fondul suveran al Norvegiei ar fi lichidat acum, fiecare cetatean norvegian ar primi, dintr-un foc, aproape 190.000 de dolari. Dupa mai putin de 20 de ani de activitate, Fondul Guvernamental de Pensii Global al Norvegiei, administrat de un departament al bancii nationale de la Oslo, a ajuns la active de 970 de miliarde de dolari, de 2,5 ori mai mari fata de PIB-un Norvegiei.
Fondul investeste, pe burse, pietele financiare si de marfuri, castigurile obtinute de statul norvegian din exploatarea resurselor considerabile de petrol. A fost infiintat in 1998 si a avut, de atunci, un randament mediu anual de 3,79%, sub tinta oficiala de 4%.
Este administrat de Norges Bank Investment Management, care raspunde in fata bancii nationale norvegiene si a parlamentului.
Fondul poate investi in actiuni, obligatiuni si imobiliare, doar in afara Norvegiei, si a ajuns sa detina 1,3% din actiunile listate la bursa la nivel mondial.
Pentru a preveni supraincalzirea economiei, guvernul poate cheltui maximum 3% din valoarea fondului. Plafonul a fost redus recent de la 4%, deoarece fondul a devenit prea mare si au aparut semne de intrebare privind randamentele viitoare.
Fondul suveran al Norvegiei are si un mandat etic: nu investeste in companii care produc tutun, arme nucleare sau mine (dispozitivele explozibile ingropate care se activeaza cand sunt calcate). Pana acum, 66 de companii au ajuns pe lista neagra a fondului norvegian.
Geografic, tarile care au atras cele mai mari investitii din partea fondului suveran al Norvegiei sunt Statele Unite (37,2% din investitii), Marea Britanie (9,1%) si Japonia (8,3%). Cele mai mari detineri de actiuni sunt Apple, Nestle si Royal Dutch Shell.
Detalii, pe Economica