Home / Stiri financiare / CCR a stabilit ca sunt constitutionale modificarile la Legea ANI,care prevad incetarea interdictiilor pentru parlamentarii in conflict de interes

CCR a stabilit ca sunt constitutionale modificarile la Legea ANI,care prevad incetarea interdictiilor pentru parlamentarii in conflict de interes

CCR a stabilit ca sunt constitutionale modificarile la Legea ANI,care prevad incetarea interdictiilor pentru parlamentarii in conflict de interes

Curtea Constitutionala a României (CCR) a decis ca sunt constitutionale modificarile la Legea privind Agentia Nationala de Integritate (ANI), care prevad ca interdictiile aplicate senatorilor si deputatilor aflati în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 sa înceteaze. CCR spune ca legea nu afecteaza hotarârile judecatoresti, în aceste cazuri de conflict de interese fiind date doar decizii ANI. CCR a fost sesizata asupra acestor modificari de catre PNL. În vechea forma a legii, demnitarii gasiti în conflict de interese aveau interdictia de ocupa functii publice timp de trei ani, scrie News.ro.

PNL a contestat articolul 251, care prevede ca "interdictiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator si/ sau deputat in oricare dintre mandatele cuprinse in perioada 2007-2013, in temeiul art.25, pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in exercitarea oricaruia dintre mandatele de senator si/ sau deputat in perioada 2007-2013, pana la intrarea in vigoare a Legii nr.219/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept", potrivit News.ro.

Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiata, cu majoritate de voturi, obiectia de neconstitutionalitate si a decis ca dispozitiile legii criticate sunt constitutional.

Curtea motiveaza ca legea vizeaza exclusi materia extrapenala a conflictului de interese, neavand nicio incidenta asupra hotararilor judecatoresti pronuntate in materie penala cu privire la infractiunea de conflict de interese prevazuta de Codul penal.

"Curtea a statuat ca legea criticata reglementeaza aspecte cu privire la efectele rapoartelor de evaluare ale Agentiei Nationale de Integritate (acte administrative) in domeniul de conflictelor de interese, drept pentru care se adopta ca lege organica, in conformitate cu art.117 alin.(3) din Constitutie. Analizand parcursul legislativ al legii criticate, Curtea a constatat ca aceasta a fost adoptata ca lege organica atat de Camera Deputatilor, ca prima Camera sesizata, cat si de Senat, in calitate de Camera decizionala. Prin urmare, au fost respectate prevederile constitutionale ale art.75 alin.(1) teza intai din Constitutie referitoare la ordinea sesizarii Camerelor si art.117 alin.(3) referitoare la natura legii. De altfel, atat Legea nr.144/2007, cat si Legea nr.176/2010 au fost adoptate ca legi organice, in aceeasi ordine a sesizarii Camerelor Parlamentului, ceea ce denota consecventa legiuitorului sub aspectul procedurilor parlamentare", arata Curtea Constitutionala.


Detalii, pe Economica

vineri, 02 februarie 2018, 99 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 18.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile