CE da ultimatum Romaniei sa plateasca pensii grecilor pentru perioada in care au lucrat in Romania
Comisia Europeana a cerut României sa respecte Regulamentul CE privind coordonarea sistemelor de securitate sociala la calcularea drepturilor la pensie ale cetatenilor greci care au lucrat în România înainte de aderarea acesteia la UE. În prezent, autoritatile române refuza sa ia în considerare perioadele lucrate de migrantii greci înainte de aderarea României la UE. Autoritatile române au doua luni la dispozitie sa comunice CE ce masuri au luat ca sa rezolve aceasta problema. Altfel, CE va trimite România la Curtea Europeana de Justitie.
Refuzul autoritatilor romane de a plati pensiile grecilor care au lucrat aici inainte de aderarea Romaniei la UE se bazeaza pe un acord bilateral semnat intre Romania si Grecia in 1996. In baza acestui acord, Romania a platit Greciei 15 milioane de dolari, in contul carora Grecia este responsabila sa plateasca pensii lucratorilor care au muncit in Romania, corespunzand unui numar de cel mult 15 ani lucrati. Romania nu isi asuma obligatia platii pensiilor pentru tot ce depaseste acest prag (de 15 ani lucrati).
Comisia Europeana considera ca acordul bilateral nu poate fi utilizat pentru a-i lipsi pe unii cetateni de drepturile care le sunt acordate in mod direct de dreptul UE si ca Romania datoreaza lucratorilor drepturile suplimentare la pensie, chiar daca acestea corespund unor perioade anterioare aderarii Romaniei la UE.
Detalii, pe Economica