Ce este calculatorul cuantic, de ce avem nevoie de el si cum va transforma lumea
Calculatoarele clasice pe care le folosim în prezent efectueaza operatii logice folosind biti - un flux de impulsuri electrice sau optice reprezentând formule binare formate din 1 sau 0. Totul, de la postarile pe care le facem pe social media la videoclipurile de pe YouTube sunt siruri lungi ale acestor cifre. Dar, comunitatea stiintifica spune ca actualele computere si-au atins potentialul maxim si avem nevoie de noi sisteme de calcul care sa poata rezolva problemele fara raspuns din prezent.
Si acele raspunsuri pot veni de la calculatoarele cuantice. Pe de alta parte, calculatoarele cuantice folosesc qubiti, care sunt, de obicei, particule subatomice, cum ar fi electronii sau fotonii. Altfel spus, un computer cuantic opereaza prin controlul comportamentului acestor particule, dar intr-o metoda complet diferita fata de computerele noastre. Computerele cuantice folosesc qubiti in locul tranzistorilor, care pot avea simultan mai multe pozitii (1 si 0 in acelasi timp) si care vor putea fi de mii de ori mai rapide decat calculatoarele actuale.
Cu toate acestea, nu vor inlocui calculatoarele conventionale pe care le folosim cu totii acasa sau la birou. Utilizarea unui computer va fi in continuare cea mai simpla si cea mai economica solutie pentru rezolvarea celor mai multe probleme. Insa, calculatoarele cuantice promit sa dezvolte progrese interesante in diverse domenii, de la stiinta materialelor la cercetarea farmaceutica. Companiile deja experimenteaza cu ele pentru a dezvolta produse precum baterii mai usoare si mai puternice pentru masinile electrice si pentru a ajuta la crearea de medicamente noi.
In prezent, toate companiile mari din tehnologie, precum si cercetatorii de la universitati de pe tot globul lucreaza si se intrec pentru a fi primii care lanseaza calculatorul cuantic.
De altfel, Google a anuntat in luna septembrie ca a atins ''suprematia cuantica''cu ajutorul unui super-calculator, cu capacitati mult superioare celor ale celor mai puternice computere conventionale. Cercetatorii afirma ca procesorul lor este capabil sa efectueze in trei minute si douazeci de secunde o operatie pentru care ar fi nevoie de 10.000 de ani in cazul celor mai avansate calculatoare din prezent.
Desi exista deja prototipuri de calculatoare cuantice, ele nu pot efectua in prezent decat sarcini similare cu cele realizate de un computer normal, dar mai rapid. Un exemplu ar fi compania Fujitsu, care a lansat in acest an un cip cu capacitati inspirate de calculatorul cuantic, pe care l-a denumit Digital Annealer. Arhitectura de calcul digital Annealer reduce din decalajul catre lumea cuantica si deschide calea catre rezolvarea mult mai rapida si mai eficienta a problemelor de afaceri din zilele noastre. Solutia este conceputa pentru a rezolva problemele de optimizare la scara larga, care sunt de nerezolvat folosind calculatoarele clasice de astazi.
Detalii, pe Economica