Ce nu prea spune Guvernul legat de motivele plafonarii pretului la gaz. Si el a contribuit, prin lege, la scumpirea gazelor
Guvernul a plafonat preturile la gaze prin OUG 114 si a re-reglementat piata pe motiv ca producatorii Petrom si Romgaz au profitat de liberalizare si au scumpit gazul. Ce nu spune este ca a cauzat si el, partial, aceasta scumpire.
"Am extins analiza pentru a include cotatiile lunare de la CEGH, in conditiile in care pretul gazului tranzactionat in Austria reprezinta referinta in raport cu care se calculeaza redeventele la gaze naturale extrase in Romania. Decizia de a lega veniturile din redeventele de cotatiile de la CEGH ar fi putut fi intr-adevar unul din motivele diferenetelor de pret intre august 2018 si aprilie 2017 (+ 8,6 RON / MWh), in conditiile in care actorii de pe piata au incercat sa reduca decalajul dintre preturile de pe piata romaneasca si preturile de la CEGH (utilizate ca referinta pentru calculul redeventelor)".
Constatatea apare intr-o analiza recenta a Deloitte referitoare la impactul OUG 114 asupra producatorilor romani de gaze.
Amintim ca, de la 1 martie 2018, redeventele la gazele naturale extrase din Romania se calculeaza ca o cota procentuala (3%-13%, in functie de puterea zacamantului) aplicata nu la pretul cu care producatorii vand efectiv gazele extrase, ci la preturile de tranzactionare de pe hub-ul de la CEGH (Central European Gas Hub) Viena.
Traditional, pretul de la CEGH este mai mare decat preturile de tranzactionare de la Bursa Romana de Marfuri, deci statul incaseaza redeventa mai mare, iar companiile platesc suplimentar o taxa pe un pret care este, in general, mai mare decat cel obtinut de ele.
Aceasta redeventa crescuta inseamna un cost mai mare pentru producatorii de gaze, si, dupa cum sugereaza Deloitte, este foarte posibil ca producatorii sa fi transferat o parte din acest cost suplimentar, la care au fost supuse de catre stat, in pret, in conditiile in care piata a fost liberalizata.
Spre exemplu, Romgaz a raportat o crestere cu 50% a redeventei platite in 2018, din aceasta cauza. Compania a platit in plus bugetului de stat 150 de milioane de lei, doar din aceasta cauza.
Detalii, pe Economica