Ce probleme il asteapta pe cumparatorul bancii cu cea mai mare expunere imobiliara din Romania
Saptamana aceasta se va decide soarta sucursalei Bank of Cyprus din Romania, scoasa la vanzare ca urmare a crizei izbucnite recent in Cipru. Cumparatorul urmeaza sa mosteneasca un portofoliu destul de greu de active imobiliare toxice.
Sucursala din Romania a Bank of Cyprus are o expunere pe sectorul imobiliar si hotelier de peste 65% din portofoliul total de credite, conform ultimului raport financiar al bancii. Volumul total de credite acordate de banca cipriota pe teritoriul Romaniei este de circa 574 mil. euro, din care peste 225 mil. euro sunt directionati catre proiecte imobiliare, 42,5 mil. euro catre constructii si 109 mil. euro catre sectorul hotelier. Doar bancile grecesti mai au expuneri imobiliare atat de extinse, insa Bank of Cyprus are cea mai mare pondere, fiind concentrata inca de la intratea pe piata romaneasca spre creditarea proiectelor imobiliare.
Cumparatorul care va prelua sucursala din Romania a Bank of Cyprus va trebuie sa se confrunte si cu portofoliul de active imobiliare toxice preluate de banca in contul datoriilor, dupa falimentul dezvoltatorilor imobiliari pe care i-a creditat.
Greaua mostenire
Intrarea in incapacitate de plata a proprietarilor Liberty Center, irlandezii de la Mivan si familia Awdi, a lasat o gaura de 21 mil. euro in balanta contabila a Bank of Cyprus. Mallul din Rahova a fost executat silit si preluat pentru 60 mil. euro de consortiul bancar care l-a finantat: Eurobank EFG Luxembourg, Alpha Bank si Bank of Cyprus, care au de recuperat in total 61 mil. euro.
Banca cipriota a fost actorul celei mai mari tranzactii cu locuinte din Romania, de la inceputul crizei si pana acum, cand a preluat un portofoliu de 129 de apartamente din cadrul ansamblului rezidential My Dream din Pipera, a carui dezvoltator a fost declarat insolvent. Bank of Cyprus a platit la licitatie 16,74 mil. euro pentru preluarea proiectului din care are de recuperat circa 14 mil. euro. In 2009, aceeasi banca a asigurat un imprumut de 1,6 mil. euro fondului de investitii norvegian Romania Invest pentru achizitia a 25 de apartamente in proiectul My Dream. Norvegienii ar fi urmat sa vanda la randul lor aceste apartamente si sa achite creditul. In schimb si-au extins achizitiile si in alte proiecte care s-au dovedit paguboase: Blue Tower, in faliment, Planorama si Vitan Platinum Towers, in insolventa. Acum norvegienii stau cu peste 400 de apartamente blocate in aceste proiecte.
Detalii, pe Capital