Home / Stiri financiare / Ce se intampla cu clientii casnici care nu semneaza un nou contract de furnizare de gaze pana la 1 iulie

Ce se intampla cu clientii casnici care nu semneaza un nou contract de furnizare de gaze pana la 1 iulie

Ce se intampla cu clientii casnici care nu semneaza un nou contract de furnizare de gaze pana la 1 iulie

De la începutul lui iulie 2020, piata reglementata a gazelor, cu preturi fixate de stat, prin ANRE, va disparea si nu vor fi posibile decât contracte de piata concurentiala, cu firmele de furnizare agreate de ANRE. Autoritatea de Reglementare a elaborat un proiect de Ordin referitor la aceasta situatie.

Exista doua posibilitati pentru clientii casnici, de la 1 iulie: fie semneaza un contract nou de furnizare, in regim de piata libera, cu actualul furnizor de la reglementat (in general Engie sau E.On), fie un contract nou de furnizare cu un alt furnizor concurential, la alegere. Oamenii trebuie sa decida insa ce fac, pana la 1 iulie.

Ce se intampla daca nu decid? Am scris deja ca furnizorii actuali de pe reglementat au trimis oferte pentru contracte noi, de piata concurentiala, clientilor de la reglementat, dar preturile din oferta sunt mai mari decat cele de la reglementat. Daca oamenii au acceptat deja oferta, discutia nu mai are rost, daca nu o accepta inca, mai au timp pana la 1 iulie sa ramana pe actualele contracte reglementate, dar, daca nu o accepta nici atunci?

Raspunsul simplu, care rezulta din nota de fundamentare a noului proiect de Ordin al ANRE: raman la furnizorul actual, dar nu cu pretul actual reglementat (el va disparea) ci vor plati pretul din oferta finala pe care n-au acceptat-o. Iata ce scrie in nota ANRE:

"introducerea unei perioadei de tranzitie de 12 luni, respectiv 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, in care clientilor casnici care, pana la data 30 iunie 2020, nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate si nu au incheiat un contract aferent furnizarii gazelor naturale in regim concurential, li se asigura furnizarea gazelor in baza contractelor de furnizare a gazelor naturale in vigoare la aceasta data, cu exceptia prevederilor privind pretul final reglementat, iar pretul facturat acestora va fi pretul din oferta propusa de furnizor pana la data incheierii unui contract aferent furnizarii in regim concurential, dar nu mai tarziu de data de 30 iunie 2021".

Ce se intampla daca nici la 1 iulie 2021 omul nu vrea sa schimbe contractul si/sau furnizorul? Va primi notificare cel mai tarziu in mai 2021 ca trebuie sa faca asta, si, daca nu o face, se va incheia tacit un nou contract, . Iata ce scrie in nota:

"avand in vedere prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la incheierea contractului, coroborate cu dispozitiile art. 1196 privind acceptarea ofertei, in scopul asigurarii continuitatii in furnizarea gazelor naturale, prin acest proiect de ordin este propusa o modalitate tacita de incheiere a contractului aferent furnizarii gazelor naturale in regim concurential de catre clientul casnic, daca acesta nu-si exercita dreptul de eligibilitate pana la data de 31 iunie 2021 sau nu isi exprima, pana la aceasta data, refuzul de semnare a contractului propus de furnizorul actual, respectiv nu comunica o propunere de modificare/completare a conditiilor/clauzelor contractuale, dupa caz. Astfel, clientului casnic care nu-si exercita dreptul de eligibilitate pana la terminarea perioadei de tranzitie i se va asigura furnizarea, incepand cu data de 1 iulie 2021, de catre furnizorul actual la pretul din oferta propusa si in baza contractului aferent acestei oferte transmise impreuna cu notificarea in luna mai 2021. In cazul in care clientul casnic doreste sa-si schimbe furnizorul, acesta isi poate exercita in orice moment acest drept, cu respectarea prevederilor legale in vigoare".

Detalii, pe Economica

marti, 11 februarie 2020, 924 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8400 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 15.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile