Ce se va intampla cu depozitele de gaze naturale ale Romaniei. Planurile lui Bogdan Stanescu, presedintele CA Depogaz
Activitatea de înmagazinare a gazelor naturale, derulata de producatorul de stat Romgaz, a fost separata în acest an si se desfasoara în cadrul unei filiale în care Romgaz este actionar unic, Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiesti SRL. L-am întrebat pe presedintele Consiliului de Administratie al Depogaz, Bogdan Stanescu, despre viitorul înmagazinarii de gaze în România, planurile companiei, resursele sale financiare si despre rolul României în regiune, în contextul potentialei cresteri a productiei interne de gaze si a aparitiei noilor gazoducte.
Care este capacitatea totala de stocare a gazelor acum, in total, in Romania? Ar trebui sa creasca pentru a nu mai avea probleme iarna? Daca da, cu cat?
Bogdan Stanescu: Capacitatea de inmagazinare subterana a gazelor naturale este asigurata in Romania prin intermediul a sapte depozite cu o capacitate activa totala de 33,93 TWh pe ciclu de inmagazinare. Sase din ele apartin Depogaz, care detine 90% din capacitatea totala de inmagazinare, si Depomures, care opereaza depozitul de inmagazinare subterana a gazelor naturale Targu Mures.
Aceasta este de circa 2,8 miliarde mc, suficienta la acest moment. Iar capacitatea de ocupare a depozitelor este situata la 70 % din capacitatea tehnica actuala.
Lucram la aceasta ora pentru marirea capacitatii de extractie zilnica, care este de circa de 32 milioane mc/zi, cand depozitele sunt pline. In urma lucrarilor vom creste capacitatea de extractie cu circa 4 milioane, rezultind o capacitate de extractie de 36 milioane mc/zi. Marirea de capacitate urmeaza a fi facuta tinand cont de gazele care apar din Marea Neagra (depozite pretabile Ghercesti + 500 milioane mc, Sarmasel + 600 milioane mc).
Specialisti din piata spun ca, asa cum s-a intamplat si iarna trecuta, exista limitari tehnice legate de cantitatea de gaze care poate fi extrasa intr-o zi cu temperaturi scazute. Cu alte cuvinte, chiar daca gaze sunt destule, tehnic nu se poate scoate mai mult pentru a suplini consumul crescut.
Ne puteti da detalii? Si care ar fi solutiile pentru cresterea debitului care poate fi extras din inmagazinare?
Bogdan Stanescu: Singura solutie este un plan de investitii pe urmatorii ani. De altfel, la Depogaz stim pe ce vom cheltui banii si cum in urmatorii 10 ani, cand vine vorba de dezvoltare. In perioada 2018 – 2022 avem un program de investitii pentru cresterea capacitatii de extractie, cat si a capacitatii totale de inmagazinare.
Prin acest program, capacitatea de extractie va creste la aproximativ 41 milioane mc/zi, iar capacitatea de inmagazinare va ajunge la 4 miliarde. In afara de strategia 2018-2022, avem si o strategie pe perioada 2018-2037, la finalul careia capacitatea activa totala va fi de aproximativ 4,5 miliarde mc, capacitatea de injectie de 32 milioane mc/zi si capacitate maxima de extractie de 50 milioane mc/zi.
Detalii, pe Economica