Ce se va intampla cu preturile la energia electrica pentru populatie, de la 1 iulie
Raspunsul scurt si dezamagitor este ca nimeni nu poate spune clar, pentru ca suntem în situatia în care, legal, de la 1 iulie, daca nu se schimba ceva, ele nu mai pot fi reglementate si se vor liberaliza practic fortat. Am putea crede ca, data fiind scaderea preturilor din piata, consumatorii casnici vor avea facturi mai mici în urma liberalizarii, dar lucrurile nu stau tocmai asa. Mai jos, scenariile, explicatiile si cifrele
'ANRE nu mai poate reglementa, acum, preturi la energie electrica pentru semstrul doi al anului. Se discuta acum despre posibilitate ca Guvernul sa emita o Ordonanta de Urgenta prin care sa se dea dreptul ANRE sa reglementeze de data aceasta pretul, pentru ca, altfel, daca preturile se vor liberaliza automat, exista posibilitatea cresterii preturilor pentru consumatorii casnici de la 1 iulie. Guvenul nu a luat inca o decizie in acest sens, mai analizeaza', ne-au declarat surse apropiate situatiei
Situatia preturilor pentru energia electrica platita de populatie este destul de complicata in acest moment.
In momentul de fata, populatia primeste, in principal, energie electrica la preturi re-reglementate de stat, iar furnizorii de ultima instanta obligati (Enel, Electrica, CEZ si E.On) cumpara, in acest sens, mare parte din energia electrica, tot la preturi fixate de ANRE, de la Hidroelectrica (102 lei/MWh) si Nuclearelectrica (188 de lei/MWh), cei doi producatori de stat fiind obligati sa vanda la acest pret cantitatile necesare consumului populatiei.
De la 1 iulie, pe baza actualului calendar de de-reglementare, furnizorii ar fi trebuit sa primeasca la preturi reglementate mai putina energie, potrivit deciziei ANRE, urmand sa completeze necesarul cu achizitii din piata, iar de la 1 ianuarie 2021, piata reglementata dispare, iar toata energia pentru populatie va fi achizitionata de pe piata libera.
Numai ca ANRE nu mai poate stabili aceste preturi si cantitati pentru a doua jumatate a anului 2020, pentru ca, dupa ce a facut-o in trecut, a fost data in judecata de Nuclearelectrica tocmai pentru ca a impus obligatia unor cantitati si preturi fixe, si a pierdut procesul.
Combinatia componentelor facturii
Exista asadar cateva posibilitati: fie in lipsa oricarei interventii, preturile se vor liberaliza de la sine la 1 iulie, fie ANRE va reglementa preturile si in a doua jumatate a anului, daca Guvernul (sau poate Parlamentul) vor emite in act normativ care sa-i permita acest lucru, fie preturile pentru semestrul doi vor fi reglementate chiar de Guvern, inainte de sfarsitul perioadei de urgenta, intrucat si-a creat aceasta posibilitate.
Ar scadea sau ar creste preturile daca piata s-ar liberaliza? Raspunsul este complicat: daca privim actualele oferte concurentiale de pe comparatorul de preturi al ANRE, niciuna nu este mai buna decat pretul final reglemengat-am ales zona Bucurestiului. Pe de alta parte, nu toate ofertele sunt acolo, iar, de exemplu, Hidroelectrica are o oferta despre care spune ca este comparabila cu cea a furnizorului de ultima instanta obligat.
Detalii, pe Economica