Ce spune ASF Europei, peste capul BNR, despre creditele nocive acordate romanilor
Un studiu realizat la solicitarea Parlamentului European releva parerea Autoritatii de Supraveghere Financiara despre situatia debitorilor români. ASF prezinta practici ale bancilor comerciale pe care Banca Nationala a României nu le-a expus niciodata public, cum ar fi practicarea unor dobânzi netransparente la credite, care au dus la supraîndatorerea clientilor.
Romania nu are mecanisme legale adecvate pentru a trata problema supraindatorarii persoanelor fizice, potrivit studiului „Consumer protection aspects of financial services", realizat de catre London Economics, la solicitarea Comisiei pentru piata intrena si protectia consumatorilor din Parlamentul European.
„In cateva tari (Ungaria, Romania, Spania) nu exista niciun mecanism formal pentru debitorii onesti care intra in incapacitate de plata sa iasa din starea de supraindatorare si sa capete o noua sansa.
Astfel, un debitor care intra in incapacitate de plata cu un credit ipotecar nu numai ca isi va pierde economiile folosite pentru plata avansului, dar, in functie de evolutie preturilor imobiliare si a nivelului dobanzilor penalizatorii, debitorul ar putea fi supraindatorat in continuare chiar si dupa lichidarea proprietatii", se arata in studiu.
Detalii, pe Economica