Cea mai asteptata autostrada din Romania, in pericol sa nu se mai faca. UE ar putea sa nu mai finanteze constructia Sibiu – Pitesti
Autostrada Sibiu – Pitesti, scoasa la licitatie pentru construirea sectiunilor de la capete, ar putea sa ramâna pentru moment doar un vis, în lipsa banilor europeni. Desi a insistat ca România sa treaca peste Carpati cu aceasta sosea, Comisia Europeana ar putea sa nu aprobe finantarea constructiei. Si asta pentru ca, pe lânga faptul ca nu e gata pentru sectiunile din mijloc, studiul de fezabilitate revizuit ar putea sa nu primeasca nota de trecere de la JASPERS, consultantul Bruxelles-ului.
Comisia Europeana insista pentru ca Romania sa realizeze autostrada Sibiu – Pitesti, segmentul lipsa al Coridorului pan-european Rin – Dunare.
"Inca de la inceputul negocierilor cu privire la programul de Infrastructura Mare, Autostrada Sibiu – Pitesti a fost identificata ca fiind elementul lipsa al coridorului TEN-T Rin – Dunare. Asadar aceasta autostrada reprezinta cea mai mare prioritate de investitii", a declarat in iunie pentru HotNews comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.
O luna mai tarziu, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos la licitatie pentru proiectare si executie capetele autostrazii Sibiu – Pitesti, respectiv Sibiu-Boita si Pitesti-Curtea de Arges.
Semnarea contractelor pentru cele doua sectiuni de autostrada este insa conditionata de aprobarea finantarii de 85% prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).
Comisia Europeana urmeaza sa decida asupra finantarii proiectului in baza cererii de finantare pe care o pregateste Ministerul Transporturilor. In decizia sa, Comisia Europeana va tine cont si de evaluarea JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), un parteneriat de asistenta tehnica intre trei membri (Comisia Europeana, BEI si BERD).
In decembrie 2015, expertii JASPERS constatau insa ca revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru Pitesti - Sibiu este de o calitate indoielnica. Iar fara sustinerea JASPERS, un stat nu are sanse sa primeasca finantare europeana nerambursabila de la Comisia Europeana.
Detalii, pe Economica