Cel mai bun moment din ultimii 13 ani pentru cumpararea unei case in Romania
Este sau nu momentul potrivit sa-ti cumperi o casa? Indicele de accesibilitate a locuintelor calculat de Kiwi Finance pentru primul semestru din 2017 arata ca al doilea cel mai bun moment, dupa anul 2002 când acest indice era de 1,1, a început în 2016 si continua si în 2017. Cât va mai tine momentul propice pentru a achizitiona locuinte?
Kiwi Finance, in studiile sale, face raportul dintre pretul locuintei/mp si salariul mediu pe economie, dintr-o perioada anume, de obicei un an, si obtine astfel acest indice de accesibilitate. Practic, indicele arata cat de accesibile, din punct de vedere al venitului mediu pe economie, sunt locuintele, ca pret mediu pe metrul patrat de constructie, in perioada respectiva. Cu cat raportul este mai apropiat de 1, cu atat populatia poate cumpara mai multe locuinte si accesa mai multe credite. Implicit, raportul arata ca avem de-a face cu cel mai bun moment, din ultimii 13 ani, in care iti poti cumpara o casa, raportul dintre preturile pe piata imobiliara si veniturile clientului aflandu-se intr-un echilibru confortabil. Raportul dintre pret si salariul mediu arata totodata ca piata imobiliara este "mai accesibila", comparativ cu un rezultat supraunitar, care arata faptul ca imobilele sunt din ce in ce mai "inaccesibile", daca acest raport este din ce in ce mai mare.
Echipa de analisti KIWI Finance a calculat, la fel ca in fiecare an, indicele de accesibilitate pentru o locuinta de 55 mp. Astfel, in acest an, pretul mediu pe mp construit se situeaza in jur de 1.170 euro (echivalent in lei), iar venitul mediu pe economie este de circa 616 euro (echivalent), de unde rezulta valoarea de 1,9 a indicelui. In acest moment, indicele de accesibilitate se afla la acelasi nivel (1,9) cu cel inregistrat in anul 2004, dar si cu nivelul inregistrat anul trecut, dupa 7 ani de scadere constanta, continua. "Din 2005, indicele de accesibilitate a locuintelor a inceput sa creasca constant, an de an, odata cu instalarea crizei financiare, demonstrand si in acest fel ca achizitiile de pe piata imobiliara au devenit "mai inaccesibile". In anul 2008 (cand a inceput criza financiara si imobiliara) a atins un maxim de 5,3, dupa care in 2009 a fost de 3,9 si a inceput sa scada pana anul trecut, cand a ajuns, din nou, la 1,9 in 2016 si 2017", subliniaza studiul Kiwi Finance. Acelasi studiu precizeaza ca cel mai accesibil moment, data la care romanii si-au putut cumpara cu cea mai mare usurinta proprietati a fost inregistrat in urma cu 15 ani, cand indicele de accesibilitate a avut un nivel de 1,1.
Detalii, pe Economica