Cel mai scump teren agricol din acest an costa 10.000 de euro hectarul si a fost cumparat pe persoana fizica
Fermierul Alexandru Gheorghe a cumparat pe persoana fizica cel mai scump teren din extravilan folosit în scopuri agricole. A costat 10.000 de euro hectarul si se afla în judetul Ialomita.
Alexandru Gheorghe, unul dintre cei mai mari fermieri din sudul tarii si proprietarul Solamex Slobozia, este cumparatorul celei mai scumpe parcele de teren arabil mai mare de 30 de hectare tranzactionat anul acesta, indica datele publicate de catre Ministerul Agriculturii consultate de ECONOMICA.NET. Acesta, in calitate de preemptor arendas, a cumparat luna aceasta, pe persoana fizica, 30,1 hectare de teren in comuna Gheorghe Lazar din Ialomita pentru care a platit 10.000 de euro pe hectar. Vanzatorul este compania Lacosta SRL. Mentionam ca in luna august a mai avut loc o tranzactie cu un teren de aproximativ 32 de hectare situat in extravilanul Aradului. Pretul a fost de 16.900 de euro pe hectar, iar terenul a ajuns, din posesia unei banci, in proprietatea aradencei Ardenita Medintu, preemptor vecin. Cel mai probabil insa, terenul nu este folosit in scopuri agricole.
Ialomita este unul dintre judetele cu cele mai scumpe terenuri arabile, din datele Agricover, preturile in judet, la inceputul acestui an fiind intre 5.000 si 10.000 de euro hectarul. Comparativ, din datele Ministerului Agriculturii consultate de ECONOMICA.NET, tranzactiile cu terenuri agricole mai mari de 30 de hectare au pornit anul acesta de la 1.000 de euro hectarul (comuna Delta, judetul Timis), mare parte dintre ele costand in jur de 4.000 de euro hectarul.
De asemenea, din datele companiei Agricover, in 2018, pretul terenurilor agricole au variat intre 2.500-4.000 de euro in judete precum Valcea, Arges, Vaslui, pana la 5.000-10.000 de euro in Ialomita si Ilfov, sau 6.000-8.500 in Caras Severin, Timis, Arad. "Asa cum era de asteptat, interesul pentru achizitia de teren agricol este in continuare crescut, ceea ce a facut ca in 2018 sa se pastreze trendul crescator al pietei terenului agricol. In continuare existA premise solide care sa sustina interesul fermierilor de a investi in teren arabil. In primul rand, pretul terenului agricol inca este la un nivel foarte bun in comparatie cu pretul terenurilor agricole din Europa de Vest. In acelasi timp, randamentele la hectar obtinute la culturile de primavara 2018 au fost foarte bune (record la nivel UE la productiile de porumb si floarea soarelui), ceea ce a contribuit la cresterea profitabilitatii si a interesului de a continua sa investeasca in teren. Totodata, in 2018 s-a observat tendinta clara de concentrare a suprafetelor, intalnita in special in randul fermelor medii si mari care urmaresc sa se dezvolte atat prin achizitii "spot"de teren, cat si prin preluarea integrala a fermelor de mici dimensiuni. In plus, fermierul detine in proprietate in medie doar 10-15% din terenul lucrat, restul este arenda. In acest context, interesul acestuia de a continua sa achizitioneze se va pastra si in urmatoarea perioada", a declarat pentru ECONOMICA.NET Robert Rekkers, director general Agricover Credt IFN.
Detalii, pe Economica