Home / Stiri financiare / Cel putin cinci banci dispar anul acesta din sistemul bancar romanesc

Cel putin cinci banci dispar anul acesta din sistemul bancar romanesc

Cel putin cinci banci dispar anul acesta din sistemul bancar romanesc

Din 37 de banci înregistrate oficial în ultimul raport BNR, anul acesta vor ramâne doar 32 în peisajul bancar. Alte patru banci universale si doua de nisa îsi vor defini anul acesta strategia, urmând ca în viitorul apropiat sa se vânda sau sa se închida. Sau sa cumpere, ori sa fuzioneze cu alte banci pentru a-si consolida pozitia în sistem si a atinge acel prag minimum de cota de piata de 5%, obligatoriu necesar pentru o buna functionare a unei banci universale. În aceste conditii, nu este exclus ca în viitorul apropiat sa vedem doar 26 de banci în sistem.

Anul 2018 este plin de provocari pentru sistemul bancar romanesc. O intreaga serie de directive si reglementari internationale intra anul acesta in vigoare solicitand mai multi bani din partea actionarilor pentru a asigura lichiditatea bancilor. Este vorba de IFRS 9, MIFIID 2 si in a doua parte a anului GDPR, in curand PSD2. Toate sunt reglementari care cer mai mult capital, mai multe investitii pentru bancile comerciale.

Cerintele de capital si necesarul de fonduri proprii de nivel I si II, despre care bancile stiu de ceva ani, a determinat accelerarea nivelului de concentrare bancara din Romania in ultimii doi-trei ani. Tot mai multe banci au fuzionat, s-au vandut sau au fost absorbite de alte banci. Volksbank, Millennium Bank sau Royal Bank of Scotland sunt banci care s-au vandut in urma cu doi sau trei ani, in timp ce Citibank si-a restransa activitatea devenind o banca premium pentru zona corporate. Unele dintre aceste tranzactii au schimbat chiar si clasamentul bancilor din punct de vedere al activelor, Banca Transilvania ajunge pe locul doui in sistem dupap cumpararea Volksbank.

Anul trecut s-a finalizat fuziunea Banca Comerciala Carpatica cu Patria Bank, iar Veneto Banca a fost absorbita pe plan local de Intesa San Paolo Bank. Din start, in 2018 vom avea doar 35 de banci fata de 37 cate erau pana acum. In 2017 insa, s-au semnat cele mai multe tranzactii bancare, precum se cea cu cea mai mare valoare de dupa vanzarea BCR catre Erste Bank. Cele trei vanzari ale bancilor grecesti prezente in Romania s-au semnat intre actionari in 2016, dar finalizarea lor va avea loc in 2017: obtinerea avizelor de la BNR si Consiliul Concurentei si integrarea efectiva a bancii cumparate in banca noua.

Astfel, OTP Bank a anuntat inca din luna mai achizitionarea Bancii Romanesti, valoarea acesti achizitii fiind insa mai degraba un graphic de rambursare a liniilsor de credit intragrup, de circa 650 de milioane de euro, una dintre principalele conditii ale tranzactiei. Tranzactia, chiar daca a obtinut avizul Consiliului Concurentei, treneaza din cauza unor reticente al Bancii Nationale a Romaniei, reticente legate mai nou de managementul bancii. Cert este ca, mai devreme sau mai tarziu, tranzactia se va finaliza, dupa ce partile implicate vor ajunge la un consens.

Cu termen limita de indeplinire 1 ianarie 2018, Piraeus Bank a anuntat pe ultima suta de metri ca a fost vanduta catre fondul american de investitii JC Flowers. Si aici detaliile tranzactiei sunt legate de rambursarea unor credite intragrup de circa 550 de milioane de euro, mai mult decat de o valoare efectiva a tranzactiei. Vanzarea Piraeus Bank Romania catre JC Flowers a fost aprobata de catre board-ul de directori al bancii-mama din Grecia si de catre Fondul Elen de Stabilitate Financiara (HFSF), si este subiectul unor conditii de aprobare din partea autoritatilor de reglementare din partea autoritatilor relevante din Romania cum este cazul bancii centrale si a Consiliului Concurentei. Tranzactia este estimata sa se incheie in prima jumatate a anului 2018.

De departe, cea mai mare tranzactie a anului este cumpararea Bancpost de catre Banca Transilvania, tranzactie care pune accentual pe pretul platit de cumparator. Surse din piatpa, neconfirmate insa, spun ca valoarea tranzactiei ar fi unde in jurul a 250-300 de milioane de euro, ceea ce face din vanzarea Bancpost a doua mare tranzactie bancara dupa vanzarea BCR catre Erste Bank. "Integrarea Bancpost SA in cadrul BT va avea loc dupa indeplinirea procedurilor legale si dupa solicitarea si obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritattilor competente", mai informeaza comunicatul. Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a doua institutie de credit dupa active de pe piata romaneasca, a raportat in primele noua luni un profit net de 779,8 milioane lei, in crestere cu aproape 19%, fata de perioada similara a anului anterior, de 657 milioane lei.

Detalii, pe Economica

miercuri, 03 ianuarie 2018, 628 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile