Home / Stiri financiare / Cel putin pana pe 3 octombrie, data viitoarei sedinte de politica monetara a BNR, ROBOR la trei luni nu poate sari de 3,5%

Cel putin pana pe 3 octombrie, data viitoarei sedinte de politica monetara a BNR, ROBOR la trei luni nu poate sari de 3,5%

Cel putin pana pe 3 octombrie, data viitoarei sedinte de politica monetara a BNR, ROBOR la trei luni nu poate sari de 3,5%

Rata Robor la 3 si 6 luni si-a reluat trendul ascendent, întrerupt doar pentru câteva zile. Analistii din piata si logica economica sustin însa ca aceasta majorare, cel putin în cazul Robor la 3 luni, nu poate depasi nivelul de 3,5%, care este la ora actuala nivelul ratei Lombard (n.a.- nivelul dobânzii la care bancile comerciale se pot împrumuta de la BNR, gajând împrumutul cu titluri de stat). Sa speram ca nu exista însa banci care sa nu detina suficiente titluri de stat pentru a gaja împrumuturi temporare.

Ieri, indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a crescut miercuri, pentru prima data dupa patru zile, la nivelul de 3,29%, fata de 3,27% cat a fost marti, informeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In plus, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare lei cu dobanda variabila, a inregistrat, miercuri, un nivel de 3,43%, o crestere de la 3,42% cat fusese luni, dupa patru zile de scadere si de stagnare.

Majorarile vin dupa o perioada de relativa acalmie si stagnare a respectivilor indicatori. Dar, pana unde pot merge cresterile Robor?

Logica economic spune ca nivelul maxim pana la care poate creste acest indice este nivelul dobanzii Lombard (dobanda la care bancile se imprumuta de la BNR in caz de lipsa a lichiditatilor), in prezent de 3,5%. Asta in conditiile actuale, cand dobanda de referinta a BNR este de 2,5%, dobanda platita de banca centrala la depozitele atrase de la populatie este de 1,5%, iar cea platita de banci pentru creditele contractate de la BNR este de 3,5%. Teoretic, nu are nici un sens sa te imprumuti la o dobanda mai mare decat cea oferita de BNR. Este unul dintre principalele motive pentru care Robor nu are de ce sa creasca peste acest nivel.

Totusi urmatoarea sedinta de politica monetara a BNR este pe 3 octombrie, data la care nu este exclus sa asistam la noi majorari ale dobanzii de politica monetara, in functie de evolutia inflatiei si nu numai. Previziunile analistilor merg catre o dobanda de politica monetara de cel putin 2,75% si maximum 3,25% pana la sfarsitul anului. Majoritatea analistilor spun ca vad dobanda BNR la nivelul de 3% la sfarsitul lui 2018, ceea ce inseamna ca atat sedinta din octombrie cat si Consiliul de Administratie din luna noiembrie ar putea decide doua majorari succesive de dobanda de cate 0,25%.

Detalii, pe Economica

joi, 23 august 2018, 311 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 13.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile