CEO Bitdefender: Informatica sa se predea din clasa I. Pregatirea viitorilor IT-isti nu e doar datoria statului, privatul trebuie sa se implice
Florin Talpes, fondatorul si CEO-ul furnizorului de solutii de securitate IT Bitdefender, cel mai cunoscut brand românesc hi-tech la nivel international si cel mai mare producator local de software, spune ca mediul economic are obligatia de a se implica activ în pregatirea viitoarei generatii de specialisti IT.
Talpes atrage atentia ca primul beneficiar al educatiei este chiar mediul de business, datoria de a schimba in bine sistemul de invatamant fiind si a privatului, nu a doar a statului.
"Noi, mediul economic, ar trebui sa ne implicam in schimbarea in bine si mult mai rapida a sistemului educational public. Trebuie sa iti pui intrebarea daca tinerii inteleg performanta, inteleg ce inseamna sa ai un obiectiv, sa fii motivat. Tot spiritul acesta trebuie dus si in sistemul de educatie public", a explicat pentru ECONOMICA.NET, Florin Talpes.
Strategia companiilor ar trebui sa includa un program prin care sa adopte o scoala, este de parere Talpes, care a mentionat ca Bitfender sprijina deja o comunitate cu 14 scoli.
"Adopta o scoala si sprijina viata digitala a acelei scoli este o idee pe care o lansez! Digitalizarea presupune sa ai cu cine sa tii orele de informatica in scoli, sa vezi daca copiii au tableta, au calculatoare ca sa invete informatica. Nu tine de Guvern, ci de noi sa cautam solutii pentru a repara sistemul educational", a spus antreprenorul.
Talpes considera ca una dintre piedicile in calea dezvoltarii industriei de IT din Romania este chiar educatia. O solutie propusa de seful Bitdefender este predarea informaticii inca din clasa I, precum si cresterea numarului de studenti din universitatile de profil.
"Resursa umana este o frana in calea dezvoltarii industriei de IT din Romania. Noi, industria, pornim mai multe proiecte. Unul este legat de multa vreme de cresterea numarului de studenti din zona de IT din universitati. Dar progresul este mic in sensul ca nu am reusit mare lucru si aici sunt alte probleme legate de cum sunt universitatile, structura politica a senatului universitatii. Am inceput acum sa ne gandim la cum putem sa dezvoltam IT skills (competente IT) si in afara facultatii. Apoi, ne-am dus in invatamantul preuniversitar si am inceput sa actionam in zona asta, de a introduce informatica in corpul principal, alaturi de romana si matematica si suntem preocupati ca acest lucru sa se intample cu adevarat, vrem sa ducem apoi proiectul si in clasa I", spune Florin Talpes.
Pentru a avea o educatie digitala, Talpes spune ca elevii ar trebui sa fie instruiti despre cum pot sa includa internetul in procesul de invatare. "Copiii trebuie sa ajunga sa invete si folosind digitalul. Cartea nu o sa lipseasca niciodata, dar trebuie invatati copiii ca digitalul nu este doar pentru joc, digitalul este o parte a invatarii si aici trebuie mult mai hotarat. Ministerul Educatiei a facut cativa pasi cu manualele digitale dar trebuie continuat masiv proiectul".
O alta propunere pentru transformarea sistemului de invatamant este ca industria IT sa trimita specialisti care sa predea si sa ajute la dotarea laboratoarelor de informatica.
"Trebuie sa crestem baza de recrutare pentru ca doar 20% din cererea de competente IT este satisfacuta si asta inseamna ca este o criza de resurse umane. Ca urmare, vrem sa crestem baza de recrutare".
Detalii, pe Economica