Home / Stiri financiare / Cernobil in Romania: de ce nu este posibila o astfel de catastrofa la centrala nucleara de la Cernavoda

Cernobil in Romania: de ce nu este posibila o astfel de catastrofa la centrala nucleara de la Cernavoda

Cernobil in Romania: de ce nu este posibila o astfel de catastrofa la centrala nucleara de la Cernavoda

Cernobîl în România. Un accident similar celui de la Cernobîl este imposibil în prezent, primul considerent fiind cel de natura tehnica: vorbim despre îmbunatatiri multiple pe o perioada de 30 ani, indiferent de tipul de reactor/tehnologia utilizata, au declarat specialisti din industria nucleara din România. Astazi, securitatea nucleara este prioritatea absoluta, toate masurile, standardele la nivel international, misiunile de evaluare si planurile de investitii fiind directionate catre asigurarea si mentinerea unui nivel înalt de securitate nucleara. Serialul Cernobîl, realizat de HBO în co-productie cu cei de la Sky a avut un succes enorm în toata lumea si a readus în atentia publicului riscurile centralelor nucleare si dimensiunile celui mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii - Cernobîl 1986.

Cumulul de factori care au determinat accidentul de la Cernobil este imposibil de asociat in prezent oricarei centrale nucleare la nivel global. Lectiile invatate atunci la care se adauga preocuparea constanta la nivel de industrie de a avea tehnologii robuste, cu sisteme redundante, pentru a preveni incidente sau accidente inseamna o diferenta majora intre momentul 1986 si 2019.

Cernobil in Romania: care au fost cauzele accidentului

Cauzele accidentului de la Cernobil sunt multiple: o defectiune de proiectare, cultura de securitate aproape inexistenta si eroare umana care impreuna au determinat o crestere necontrolata de putere care a distrus zona activa a reactorului si a dus la contaminare radioactiva. Evenimentele care au dus la accidentul de la Cernobil sunt un cumul de factori specifici din foarte multe puncte de vedere tipului de reactor folosit, culturii de securitate nucleara si pregatirii personalului de operare, dar si regimului politic de la vremea respectiva. Nu este posibil ca un accident de tipul Cernobil sa se mai intample, cu atat mai putin la o centrala care utilizeaza o tehnologie robusta cum este CANDU, confirmata in mod repetat prin numeroase evaluari independente si care de-a lungul timpului nu a avut niciun fel de accident in operare.

Cernobil in Romania: diferentele dintre reactoarele CANDU si RBMK

Diferentele dintre reactoarele CANDU si RBMK sunt majore. Apararea in adancime specifica reactoarelor CANDU inseamna de fapt o abordare fundamentala a securitatii nucleare din perspectiva proiectului, constructiei, operarii. Aceasta abordare limiteaza probabilitatea de aparitie a unui accident si minimizeaza efectele asupra populatiei si mediului in cazul putin probabil al unui accident.

Exista cinci elemente majore care definesc conceptul de aparere in adancime:

1. Prevenirea defectarilor si a operarii in conditii anormale – se asigura printr-o proiectare conservativa si prin aplicarea unui control strict al proiectului, in timpul constructiei si pe perioada de operare;2. Detectarea promta a defectarilor si controlul conditiilor anormale de operare – se asigura prin sisteme de control, limitare si protectie, precum si prin facilitati de supraveghere;3. Controlul eventualelor accidente in limitele de proiectare – se asigura prin sisteme speciale de securitate si aplicarea procedurilor de operare la accident4. Prevenirea escaladarii accidentelor si atenuarea consecintelor – se realizeaza prin masuri suplimentare de management al accidentelor5. Atenuarea consecintelor radiologice – se realizeaza prin planificarea raspunsului la urgenta in afara amplasamentului.

Cernobil in Romania:  4 sisteme speciale de securitate pentru reactoarele CANDU

In cazul reactoarelor CANDU, exista 4 sisteme speciale de securitate: doua sisteme independente, redundante si diferite de oprire rapida, sistemul de racire la avarie a zonei active a reactorului si sistemul anvelopei. Sistemele de oprire sunt proiectate "fail safe", in asa fel incat o defectare a sistemului conduce la declansarea lui si implicit a opririi rapide a reactorului.

Declansarea oricaruia din cele doua sisteme de oprire rapida conduce la oprirea reactiei de fisiune si mentinerea in stare de oprire garantata a reactorului , iar caldura reziduala poate fi indepartata fie prin sistemele normale de racire, fie prin sistemele speciale.

Cernobil in Romania: diferente de tehnologie intre CANDU si RMBK

Cernobil in Romania: CANDUAnvelopa de protectieSisteme de oprire-2 sisteme (bare absorbante si injectie de lichid)-2 secunde ca timp de actiune-Independente, redundanteModerator: Apa grea

Detalii, pe Economica

vineri, 07 iunie 2019, 539 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile