Chiritoiu: Nu am gasit dovezi ca in 2008 a fost un cartel intre banci; ele se plangeau ca BNR tine ROBOR jos
Consiliul Concurentei nu a gasit dovezi din care sa reiasa ca, în octombrie 2008, bancile s-au înteles între ele pentru a creste nivelul indicelui ROBOR, a declarat, marti, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la Comisia de ancheta parlamentara pe acest subiect.
Potrivit senatorului ALDE Daniel Zamfir, presedintele comisiei, directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a afirmat la acea data, public, ca are suspiciuni privind manipularea ROBOR-ului si ca detine un mail in care trezorierul unei banci il indeamna pe altul sa majoreze cotatiile.
Chiritoiu i-a raspuns ca autoritatea de concurenta a pornit acea investigatie dupa ce s-a autosesizat in urma mai multor informatii aparute in presa.
"In acele zile, este vorba de trei zile din octombrie 2008, ROBOR a crescut foarte mult. Era o criza globala, cursul se depreciase puternic. ROBOR-ul creste foarte mult, dupa trei zile intervine BNR si il plafoneaza. Intrebarea era: in cele trei zile ROBOR a crescut in urma unor fenomene din piata, indiferent a cui e vina, sau este o intelegere ilegala? (...) Nu am gasit dovezi din acele mail-uri ca ei s-au inteles sa duca peste piata nivelul ROBOR. Am inteles ca se plangeau ca sunt prea mici cotatiile, ca, influentate de BNR, nu sunt la nivelul pietei", a aratat el.
Chiritoiu a amintit si faptul ca nici Comisia Europeana, careia i s-a cerut opinia asupra acestui caz, nu a gasit dovezi privind existenta unui cartel pe piata din Romania.
La randul sau, Zamfir a subliniat ideea ca sa acel moment BNR a intervenit in piata.
"Dincolo de interventia BNR, pe care eu nu o critic... Daca BNR a considerat ca, fiind reglementatorul statului roman, fiind in pericol... era atac asupra leului si asa mai departe, daca BNR a decis sa intervina ca sa protejeze leul, sa protejeze interesele statului roman, este in regula. Nu am niciun fel de problema cu acest lucru, doar sa stabilim un principiu: intervine BNR si stabileste ROBOR? Da. Atunci, asa cum intervine ca ROBOR-ul sa fie jos, evident ca poate interveni si sa fie sus, pe acelasi principiu, in functie de cum considera BNR ca sunt interesele la acel moment. Nu stiu ale cui. Interesele. Sa fie sus. In 2008 jos, acum sus. Pentru ca exact pe principiul pe care poate interveni sa il scada, poate interveni sa il creasca", a spus senatorul.
Chiritoiu i-a raspuns ca acesta este rolul reglementatorului, sa intervina in piata atunci cand vede un risc.
"In mod normal, ma astept sa intervina sa calmeze lucrurile, cand e panica si preturile o iau in sus, ma astept sa vina sa calmeze lucrurile, iar daca e o situatie in care considera ca dobanzile sunt prea joase are instrumentul dobanzii de politica monetara. Poate ca inflatia e prea mare in Romania, poate ca economia creste prea repede, asa-numitul fenomen de supraincalzire. Da, BNR poate sa spuna ca dobanda este prea mica acum si de-asta imi creste inflatia si am risc de inflatie in viitor si trebuie sa calmez lucrurile astea si o sa cresc un pic dobanzile. Banuiesc ca este in jobul lor", a continuat oficialul Concurentei.
Zamfir i-a indicat un mail in care, potrivit acestuia, "un trezorier al ING, la acea data, spune foarte clar ca, in opinia dumnealui, ceea ce credea atunci si crede si acum, ca ROBOR este o intelegere intre banci, or eu cu toata aplecarea asupra textului de lege inteleg ca orice intelegere intre banci care are ca efect denaturarea concurentei pe piata este ilegala".
"Daca competitorii se inteleg intre ei, despre ce piata libera mai vorbim? Sau putem vorbi de denaturarea concurentei, daca concurentii se inteleg intre ei?", a intrebat parlamentarul.
Chiritoiu a replicat: "Daca sub influenta reglementatorului tin pretul mai jos, as zice ca nu. Jobul lor este sa-si asculte reglementatorul. De-asta statul le-a dat un reglementator si agentii economici trebuie sa spuna ce le cere reglementatorul".
Potrivit presedintelui Concurentei, legea nu permite o intelegere care sa duca la un rezultat nociv pentru piata, insa o intelegere care nu creste preturile are sansele sa fie permisa de legea concurentei.
"Intelegere intre banci a fost si acordul de la Viena, care s-a facut cu avizul Consiliului Concurentei. Bancile au intrebat: 'E ok sau nu ne retragem banii din Romania?'. Si am zis ca e ok sa va intelegeti toate bancile sa nu scoateti bani din Romania. A trebuit sa le dau aviz", a explicat el.
In ceea ce priveste interventia BNR, Chiritoiu a reiterat ca acesta este scopul unui reglementator, iar piata financiara prezinta anumite riscuri.
Detalii, pe Economica