Cine i s-ar alatura lui Trump intr-un eventual razboi? Retorica dintre Washington si Phenian ia amploare - Deutsche Welle
Retorica dintre Washington si Phenian ia amploare si, ca atare, pericolul unui razboi devine tot mai acut. Un razboi care ar putea obliga la implicare nu numai statele NATO, scrie Deutsche Welle
Tocmai acest scenariu amenintator tine omenirea in prezent cu sufletul la gura. Coreea de Nord ameninta cu un atac cu racheta asupra insulei din Pacific Guam. Statele Unite au acolo o baza militara. Racheta ar ajunge, ce-i drept, spun nord-coreenii, in mare, la 30-40 de km in fata insulei Guam. Deci in afara apelor teritoriale americane, ceea ce inseamna ca, politic, SUA nu ar fi fortate sa riposteze printr-un contraatac.
Dar teama fata de o escaladare a conflictului pana la o confruntare militara ramane. Chiar daca Phenianul se decide sa lanseze racheta departe de tinta, presedintele SUA, Donald Trump, care a amenintat cu "foc si furie", s-ar putea simti totusi provocat. Sau racheta nord-coreeana ar putea ajunge, din greseala, pe teritoriu american. Sigur e ca daca se ajunge la razboi, acesta va afecta intreaga comunitate internationala.
1. Ar fi obligate statele NATO sa se alature SUA?
Potrivit Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, daca un membru al aliantei este supus unui atac armat, atunci partenerii NATO ar trebui sa-i sara in ajutor. Articolul 6 prevede ca in scopul aplicarii Articolului 5, un atac armat este considerat atunci cand e lansat asupra teritoriului unuia dintre statele NATO europene sau americane sau pe insulele aflate sub jurisdictia oricareia dintre parti din spatiul NATO, la nord de Tropicul Racului. Clauza nu poate fi aplicata in cazul Insulei Guam, care se afla prea departe in sud. Totusi din cercuri ale NATO a parvenit informatia ca partenerii nord-atlantici nu vor tine cont de Articolul 6 si vor sprijini, la nevoie, SUA.
2. Cum ar putea arata un astfel de sprijin?
Articolul 5 stabileste ca statele NATO sa acorde ajutor, dar nu si in ce ar trebui sa constea acest sprijin, explica Matthias Dembinski de la Fundatia de cercetare a pacii si conflictelor din landul Hessa. In ce priveste Germania, politologul apreciaza ca aceasta va oferi sprijin diplomatic, ca isi va manifesta solidaritatea, dar nu se va implica militar.
Detalii, pe Economica