Home / Stiri financiare / Cine pierde si cine castiga din cresterea pretului aurului? Principalii actori: bondurile cu randamente negative, francul elvetian si petrolul

Cine pierde si cine castiga din cresterea pretului aurului? Principalii actori: bondurile cu randamente negative, francul elvetian si petrolul

Aur

În ultimele trei luni, pretul aurului a doborât record dupa record, ajungând la nivelul înregistrat în 2013, peste 1.500 de dolari pe uncie, iar analistii nu exclud ca valoarea sa sa creasca încet catre cea din 2011, de 1.800 de dolari. Odata cu aurul, creste si pretul argintului, razboiul valutar e deja declansat, miza pe francul elvetian începe sa creasca, iar pretul petrolului scade, aducând cu el perspective de încetinire a comertului cu materii prime si încetinirea cresterii economice. Totodata, bancile centrale ale lumii îsi regândesc pozitiile asupra modului de constituire a rezervelor valutare.

Creste pretul aurului si odata cu el si cel al argintului. Obligatiunile guvernamentale cu randament negativ, considerate foarte sigure, de genul celor emise de Germania, si francul elvetian sunt la mare cautare in randul investitorilor. In schimb, scade pretul petrolului. Razboiul economic dintre SUA si China, cele doua mari puteri economice ale lumii in acest moment, va dura o perioada ceva mai lunga de timp, ceea ce conduce la ideea ca scaderea pretului petrolului nu este una accidentala.

Odata cu ea se va reduce cererea de materii prime, care va antrena implicit reducerea productiei si comertului, inclusiv a cresterii economice la nivel mondial. Aurul va ajunge probabil in scurt timp la valoarea de 1.572 de dolari per uncie. Bancile centrale ale lumii, care au strans pana acum 30 de mii de tone de aur in rezervele lor, incep sa diversifice locatia aurului din rezerve. Multe din tari au inceput deja sa-si aduca parte din rezervele de aur in tara. Masurile sunt luate pentru a limita riscul geopolitic, a carui consecinta ar putea fi, de exemplu, pierderea accesului sau limitarea liberei dispuneri a resurselor de aur pastrate in strainatate.

De ce creste pretul aurului?

Pretul aurului a inceput sa creasca brusc in ultimele trei luni si a atins cel mai inalt nivel din ultimii sase ani. "Motivul principal al cresterii este anxietatea asociata razboiului comercial dintre SUA si China", spune Marek Paciorkowski, Director Piete Financiare, Aforti Exchange SA.

Pe 8 august, uncia de aur costa deja 1.500 de dolari. "Ultima data cand pretul aurului a fost atat de mare a fost in anul 2013. Pretul aurului a crescut cu 16% in ultimele trei luni. Cu toate acestea, cel mai mare pret pentru aur a fost platit in 2011 - la trei ani dupa criza globala - cand pretul unei uncii depasea 1.800 de dolari. Dar cererea de aur ar putea creste si mai mult. Anxietatea ce incepe sa se simta pe piete este un semnal ca din ce in ce mai multi investitori vor opta pentru aur", subliniaza Paciorkowski.

Aurul a fost intotdeauna una dintre cele mai sigure investitii. Aurul prezinta o corelatie usoara sau chiar negativa cu activele dependente de situatia economica - iar acest lucru face ca minereul sa fie atractiv pentru investitorii care doresc diversificarea sau care au o aversiune mai mare pentru riscuri. Argintul devine, de asemenea, mai scump.  Vedem la nivel global si o cerere mare pentru alte active considerate sigure, cum ar fi obligatiuni guvernamentale cu dobanda negativa, de genul titlurilor de stat emise de Germania.

In acelasi timp, atmosfera tensionata de pe piata slabeste pretul petrolului, care a inregistrat cel mai mic nivel in ultimele sapte luni. Aceasta situatie nu se va schimba rapid, deoarece se asteapta o perioada de lungi negocieri pentru obtinerea unui consens in relatia comerciala dintre SUA si China. Si aceasta situatie reduce cererea de materii prime.

Francul elvetian, ca principala valuta de refugiu, a inceput la randul sau sa creasca

Detalii, pe Economica

vineri, 09 august 2019, 411 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile