Home / Stiri financiare / Cine plateste ratele la credit dupa divort

Cine plateste ratele la credit dupa divort

Cine plateste ratele la credit dupa divort

Indiferent daca se inteleg sau nu in caz de divort, sotii raman obligati amandoi in credit daca unul singur nu este eligibil in fata bancii sa duca ratele mai departe

i departe

Cand intra intr-un cuplu, cu acte sau fara acte, partenerii au deodata o forta financiara sporita, si de cele mai multe ori se angajeaza impreuna la diverse credite sau proiecte, pe care poate nu erau in stare sa le abordeze individual. Numai ca, in viata multor cupluri poate interveni si despartirea. Si deodata, proiectele comune, in special creditele, pot pune o presiune mare pe cei doi fosti parteneri. Foarte multi cred ca, daca se inteleg amiabil cu fostul partener sa renunte in favoarea acestuia la orice pretentie asupra unui bun finantat prin credit, de exemplu, atunci pot iesi foarte simplu si din credit. Lucrurile sunt departe de a fi simple, divortul sau despartirea aducand cu sine situatii din cele mai complicate si greu de gestionat. Chiar si din cauza unui simplu credit de nevoi personale.

Florentin si Amelia au decis sa se casatoreasca in 2011, dupa mai multi ani de relatie, iar un an mai tarziu au spus ca e timpul sa se mute la casa lor si astfel au contractat un credit ipotecar de 52.000 euro, prin Prima Casa, pentru achizitia unui apartament de 56.000 euro. Amandoi au intrat codebitori in contractul de credit pe 30 de ani, cu Florentin titular principal, el avand si venituri oficiale mai mari. Rata la credit era de circa 250 euro, ceva mai mica decat chiria pe care o plateau anterior. Numai ca, dupa cateva luni de credit, intre ei a intervenit despartirea. Florentin a decis sa renunte la orice pretentie asupra apartamentului in favoarea Ameliei, care a si ramas sa locuiasca in apartament, acest lucru fiind parafat printr-o intelegere amiabila la notar.
Toate bune si frumoase, pana cand au mers la banca sa vada cum poate iesi si din credit. Doar ca acolo Florentin a avut o surpriza de proportii, desi ar fi trebuit sa intuiasca asta. Fiind titularul principal, iar Amelia avand doar 800 lei pe cartea de munca, Florentin nu numai ca nu a putut fi scos din credit, dar nici macar nu i s-a putut reduce cota de contributie la credit. In acest moment, el e indatorat aproape la limita maxima, astfel ca nu mai are acces nici macar la cel mai modest overdraft.

Detalii, pe Capital

marti, 23 iulie 2013, 1491 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile