Cine va livra energia electrica pentru populatie si la ce preturi. Petrom primeste cel mai mare pret, Hidroelectrica pe cel mai mic
OUG 114/2018 a impus, printre altele, introducerea preturilor reglementate la energia electrica pentru populatie, timp de trei ani, începând cu 1 martie 2019. Ca atare, ANRE a impus unor anumiti producatori din România sa vânda celor patru furnizori energia pentru consumul populatiei si a impus si preturile.
Patru producatori sau grupe de producatori de energie electrica vor vinde electricitatea la preturile dictate de stat, cel putin in perioada 1 martie-31 decembrie 2019. Este vorba doar despre OMV Petrom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Centralele Electrice de Termoficare (CET), potrivit mai multor surse din piata.
Fiecare producator este obligat sa livreze celor patru furnizori de ultima instanta (Enel, Electrica, CEZ si E.On) o anumita cantitate de energie electrica, in acest an, la un anumit pret. Ambele au fost stabilite de ANRE, dar autoritatea nu face publice datele. Asadar, cine la ce pret vinde?
Petrom centrala Brazi
OMV Petrom a primit un pret de 260 de lei MWh pentru energia electrica livrata in cele zece luni de piata reglementata din acest an de catre centrala pe gaze de la Brazi, potrivit unor surse din piata de energie. Metodologia de stabilire a pretului este, potrivit reglementarii, de tip cost de productie plus marja de profit reglementata de 5%. Amintim si ca, din acest an, centrala de la Brazi trebuie sa importe o parte din gazul consumat pentru a produce energie electrica (efect al reglementarii ANRE care pune in practica OUG 114), desi Petrom este unul dintre cei doi mari producatori de gaze, iar acest lucru a fost luat in calcul de reglementator la stabilirea pretului.
Nu stim cat este importul, adica gazul rusesc, in cosul de gaze care vor fi "arse" la Brazi, dar avem niste premise de calcul ca va fi semnificativ. Randamentul unor astfel de centrale arata, grosier, ca din 3 MWh de gaz se produc 2 MWh de energie electrica. Or, cel putin acum, potrivit informatiilor din piata, pretul gazului pe care Petrom il introduce in centrala este de 56 de lei MWh. Asadar, doar din gazul sau, costul pentru un MWh de electricitate ar fi trebuit sa fie de circa 168 de lei, or el a fost recunoscut de ANRE la 247 de lei, scazand marja de profit. Diferenta de 79 de lei/MWh este data asadar de gazul rusesc, care va suplini o parte din cel romanesc in productia de energie de la Brazi. Asadar, Petrom va importa semnificativ, evident la preturi mai mari, gaze rusesti pentru a produce energia electrica pentru consumatorii casnici la preturi reglementate.
Pretul de 260 de lei este cel mai mare dintre cele date producatorilor pentru consumul reglementat, dar nu este o afacere pentru Petrom, pentru ca, potrivit surselor noastre, este pentru energia care trebuie livrata de centrala Brazi in varf de consum, or, aici, preturile sunt de peste 300 de lei pe piata.
Hidroelectrica
Fondul Proprietatea, actionar minoritar al Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, a anuntat ca Hidroelectrica va vinde la pret impus de circa 111 lei/MWh, calculat pe baza aceleiati metodologii de tip cost plus profit de 5%, energie celor patru FUI pentru populatie in acest an. Cantitatea de energie vanduta in acest fel de circa 1,6 TWh, grosier aproape 10% din productia anului trecut
Detalii, pe Economica