Home / Codul fiscal / Titlul V - Impozitul pe veniturile oabÅ£inute din România de nerezidenÅ£i ÅŸi impozitul pe reprezentanÅ£ele firmelor străine înfiinÅ£ate în România / Capitolul 3 - Modul de impozitare a veniturilor din economii obÅ£inute din România de persoane fizice rezidente în state membre ÅŸi aplicarea schimbului de informaÅ£ii în legătură cu această categorie de venituri / Articolul 124^3 - DefiniÅ£ia agentului plătitor

Articolul 124^3 - Definiţia agentului plătitor

(1) În sensul prezentului capitol, se înţelege prin agent plătitor orice operator economic care plăteşte dobânda sau garantează plata dobânzii pentru beneficiul imediat al beneficiarului efectiv, indiferent dacă operatorul este debitorul creanţei care produce dobândă sau operatorul însărcinat de către debitor sau de către beneficiarul efectiv cu plata dobânzii sau cu garantarea plăţii de dobândă.

(2) Orice entitate stabilită într-un stat membru către care se plăteşte dobândă sau pentru care plata este garantată în beneficiul beneficiarului efectiv va fi, de asemenea, considerată agent plătitor, la momentul plăţii sau garantării unei astfel de plăţi. Prezenta prevedere nu se va aplica dacă operatorul economic are motive să creadă, pe baza dovezilor oficiale prezentate de acea entitate, că:

a) este o persoană juridică, cu excepţia celor prevăzute la alin. (5); sau

b) profitul său este impozitat prin aplicarea regimului general referitor la impozitarea profiturilor; sau

c) este un organism de plasament colectiv în valori mobiliare, autorizat conform Directivei nr. 85/611/CEE. Un operator economic care plăteşte dobândă sau garantează plata dobânzii pentru o astfel de entitate stabilită în alt stat membru şi care este considerată agent plătitor, în temeiul prezentului alineat, va comunica numele şi adresa entităţii şi suma totală a dobânzii plătite sau garantate entităţii autorităţii competente a statului membru unde este stabilit, care va transmite mai departe aceste informaţii autorităţii competente din statul membru unde este stabilită entitatea.

(3) Entitatea prevăzută la alin. (2) poate totuşi să aleagă să fie tratată, în scopul aplicării prezentului capitol, ca un organism de plasament colectiv în valori mobiliare, aşa cum acesta este prevăzut la alin. (2) lit. c). Exercitarea acestei posibilităţi face obiectul unui certificat emis de statul membru în care entitatea este stabilită, certificat care este prezentat operatorului economic de către entitate. România va elabora norme în ceea ce priveşte această opţiune ce poate fi exercitată de entităţile stabilite pe teritoriul său.

(4) Atunci când operatorul economic şi entitatea vizate la alin. (2) sunt stabiliţi în România, România va lua măsurile necesare pentru a da asigurări că acea entitate îndeplineşte prevederile prezentului capitol atunci când acţionează ca agent plătitor.

(5) Persoanele juridice exceptate de la prevederile alin. (2) lit. a) sunt:

a) în Finlanda: avoinyhtio (y) şi kommandiittiyhtio (ky)/oppet bolag şi kommanditbolag;

b) în Suedia: handelsbolag (HB) şi kommanditbolag (KB).

Cuprins

Capitolul 3 - Modul de impozitare a veniturilor din economii obÅ£inute din România de persoane fizice rezidente în state membre ÅŸi aplicarea schimbului de informaÅ£ii în legătură cu această categorie de venituri
Articolul 124^1 - Definiţia beneficiarului efectiv
Articolul 124^2 - Identitatea şi determinarea locului de rezidenţă a beneficiarilor efectivi
Articolul 124^3 - Definiţia agentului plătitor
Articolul 124^4 - Definiţia autorităţii competente
Articolul 124^5 - DefiniÅ£ia plăţii dobânzilor
Articolul 124^6 - Sfera teritoriala
Articolul 124^7 - Informaţiile comunicate de un agent plătitor
Articolul 124^8 - Schimbul automat de informaţii
Articolul 124^9 - Perioada de tranziţie pentru trei state membre
Articolul 124^10 - Reţinerea la sursă
Articolul 124^11 - Distribuirea venitului
Articolul 124^12 - Excepţii de la sistemul de reţinere la sursa
Articolul 124^13 - Măsuri luate de România pentru efectuarea schimbului de informaÅ£ii cu statele care au perioadă de tranziÅ£ie la impunerea economiilor
Articolul 124^14 - Eliminarea dublei impuneri
Articolul 124^15 - Titluri de creanţe negociabile
Articolul 124^16 - Anexa referitoare la lista entităţilor asimilate la care se face referire la Articolul 124^15
Articolul 124^17 - Data aplicării

Curs BNR miercuri, 20 noiembrie 2024

1 EUR4.9762 RON
1 USD 4.7170 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.7800 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 11.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci