Home / Stiri financiare / Comisia Europeana vrea sa interzica anumite obiecte de unica de folosinta din plastic

Comisia Europeana vrea sa interzica anumite obiecte de unica de folosinta din plastic

Comisia Europeana vrea sa interzica anumite obiecte de unica de folosinta din plastic

Îngrozita de cantitatea de deteuri care invadeaz oceanele, Comisia Europeana (CE) a propus luni o serie de masuri în vederea reducerii drastice a utilizarii unor obiecte de unica folosinta, de la betsoare de curatat urechile la material de pescuit, relateaza AFP, preluata de News.ro.

Zece categorii de produse de uz zilnic - care numai ele reprezinta 70% din deseurile esuate in oceane si pe plaje - se afla in colimatorul Bruxellesului.

Potrivit Rethink Plastics - o alianta de ONG-uri care militeaza pentru viitor fara platic -, 46 de miliarde de ”sticle” din palstic de unica folosinta sunt utilizate anual in UE, sunt aruncate 580 de miliarde de chistoace de tigara, 2,5 miliarde de ambalaje de produse alimentare, 16 miliarde de pahare de cafea sau 36,4 miliarde de paie de plastic.

"Plasticul poate fi fantastic, dar trebuie sa-l folosim in mod responsabil", a lansat unul dintre vicepresedintii CE, Jyrki Katainen.

In proiectul de directiva propus, Bruxellesul indeamna la interdictia betisoarelor de curatat urechile, capace, farfurii, paie, bete de amestecat in cocteiluri si tije de baloane, care ar urma sa fie fabricate din materiale mai durabile. Paharele de plastic de unica folosinta vor mai fi autorizate doar daca au capacul atasat.

Diverselor tari membre ar urma sa le revina sarcina sa adune 90% din "sticlele" de platic de unica folosinta pana in 2025. CE sugereaza, de exemplu, sa se implementeze un sistem de depozitare a produselor poluante, care si-a dovedit eficienta in anumite state membre.

Interdictii exista, la nivel national, in Franta de exemplu, iar paharele si farfuriile de plastic vor fi interzise de la 1 ianuarie 2020.

In privinta recipientelor alimentare si paharelor, Cei 28 vor fi nevoiti sa-si stabileasca fiecare obiectivele de reducere, propunand de exmplu produse alternative in puncte de vanzare sau punand la plata aceste recipiente de unica folosinta.

Alte obligatii le-ar reveni producatorilor prosudelor tintite, care vor fi obligati sa acopere costurile gestionarii curatirii deseurilor - sunt vizate pungile de chipsuri sau bomboane, paharele, filtrele de tigarete, pungile de plastic usor sau baloanele.

Peroducatorii vor trebui, de asemenea, sa eticheteze produsele indicand "modul de eliminare a deseurilor, efectele nefaste ale produslui asupra mediului si prezenta materiilor platice" - acest lucru va fi valabil si in cazul serveselelor umede si igienice.

Este o noua etapa in vanatoarea platicului de catre UE, care a obtinut deja o prima victorie in domeniu, dupa intrarea in vigoare a uneilegislatii restrictive cu privire la pungile de plastic.

Aproape trei europeni din patru declara ca si-au redus consumul de pungi de platic, potrivit Eurobarometrului.

Detalii, pe Economica

marti, 29 mai 2018, 139 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile