Home / Stiri financiare / Ce taxe practica bancile la cardurile de debit

Ce taxe practica bancile la cardurile de debit

Ce taxe practica bancile la cardurile de debit

De la 0 la 0,25% pentru retragerea de numerar de la bancomatele proprii si de la 0 lei la 0,5 euro pentru interogarea soldului, bancile din România practica diverse comisioane pentru cardurile de debit standard. Cele mai mari banci se dovedesc si cele mai hraparete, unele frizând cu lacomia exagerata când cer 2,2 lei pentru a spune clientului câti bani are în contul curent.

.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) vrea sa oblige bancile sa afiseze pe ecranele bancomatelor fiecare comision pentru tranzactiile facute de clienti cu cardul de debit sau de credit. ANPC a publiat un proiect de ordin in acest sens, aflat in dezbatere publica pana pe 19 septembrie. Ordinul va intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, ceea ce face foarte posibil ca acesta sa isi produca efectele abia de anul viitor.

Pana atunci, ECONOMICA.NET va prezinta comisioanle aferente cardurilor de debit standard pentru principalele banci din Romania.

De regula institutiile de credit cu retea de bancomate extinsa au si cele mai mari comisioane pentru administrarea cardurilor si conturilor curente si pentru retragerile de numerar.

Potrivit calculelor ECONOMICA.NET folosind datele publicate de banci pe site-urile proprii, UniCredit Tiriac Bank, BCR, BRD si Millennium Bank au cele mai mari comisioane pentru produsele de debit standard.

La o retragere lunara de 1.500 de lei, costurile anuale cu administrarea si comisionul de retragere ajung pana la 220 de lei pe an, in cazul UniCredit, si la aproximativ 100 de lei pe an in cazul celorlale banci mentionate.

BCR si Bancpost practica cel mai mare comision pentru retragerile de la bancomatele proprii, de 0,25% din suma retrasa, dar nu mai putin de 0,5 lei, respectiv 0,25 lei. Asta inseamna 5 lei la fiecare 2000 de lei retrasi. Cele mai multe banci practica un comision de 0,2% pentru retragerile de la bancomatele proprii.

Banca Romaneasca are cea mai mare suma minima pentru retragerile din bancomatele sale: 2 lei. Asta inseamna ca orice retragere mai mica de 1000 de lei il costa pe client mai mult decat comisionul de 0,2% aplicabil.ING Bank, Banca Transilvania, Volksbank si Intersa SanPaolo sunt singurele banci din primele 17 care nu cer comision pentru retragerile de la bancomatele proprii.

Detalii, pe Economica

vineri, 29 august 2014, 403 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile