Home / Stiri financiare / Companii: Gazele din Marea Neagra ar putea genera redevente suplimentare de 230 mil. euro pe an

Companii: Gazele din Marea Neagra ar putea genera redevente suplimentare de 230 mil. euro pe an

Companii: Gazele din Marea Neagra ar putea genera redevente suplimentare de 230 mil. euro pe an

Extractia gazelor din Marea Neagra ar putea tripla nivelul redeventelor curente primite de statul român, generând încasari suplimentare de 230 de milioane de euro pe an, se arata într-o prezentare postata pe site-ul Asociatiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (RBSTA).

Si asta, in conditiile in care veniturile la bugetul de stat din redevente sunt estimate in acest an la 140 de milioane de euro.

In plus, rata efectiva a redeventelor pentru perimetrele offshore este de 13%, intrucat productia este mare, in timp ce media redeventei din perimetrele onshore (terestre) este de 7%.

Companiile arata care sunt beneficiile pentru statul roman in urma derularii acestor proiecte, precizand ca exista un potential de peste 6 miliarde de dolari in investitii pe termen scurt pentru proiecte offshore noi si in infrastructura aferenta, pe langa cele doua miliarde de dolari deja investite in aceste proiecte in ultimii 10 ani.

Petrolistii estimeaza ca aceste lucruri maresc increderea investitorilor, facand Romania mai atragatoare pentru investitii suplimentare, cresc securitatea in furnizare si sunt catalizator pentru noi oportunitati de crestere economica, generand noi industrii si consumatori in lantul de utilizare a gazelor, precum petrochimie, productia de electricitate, dezvoltarea serviciilor suport.

Gazele din Marea Neagra: Este necesara o legislatie separata

In plus, membrii RBSTA arata ca este necesara o legislatie separata pentru sectorul petrolier maritim, deoarece forarea unei sonde offshore in apele de mica adancime poate costa de 10 ori mai mult decat o sonda standard pe uscat, in timp ce forarea unei sonde offshore in apele adanci poate costa de 100 de ori mai mult decat o sonda standard pe uscat.

"In ultimii 10 ani s-au investit peste 2 miliarde de dolari doar pentru activitatile de explorare. Dezvoltarea facilitatilor de productie pentru proiectele noi implica investitii suplimentare de cateva miliarde de dolari. Pot trece 15 ani de la explorare pana la prima productie. Investitorii cheltuiesc toti banii in avans", se arata pe site-ul asociatiei.

Un principiu absolut fundamental pentru comunitatea globala de afaceri este "Sanctitatea Contractelor", care impune ca toate partile sa respecte toate clauzele contractului pe intreaga durata a acestuia. Redeventele/impozitele petroliere pot fi modificate numai in ceea ce priveste viitoarele concesiuni, cu exceptia cazului in care sunt semnate Acte Aditionale la Acordurile Petroliere cu fiecare Titular in parte, adauga reprezentantii companiilor.

Detalii, pe Economica

marti, 17 iulie 2018, 333 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 18.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile