Home / Stiri financiare / Companiile europene de utilitati vor sa utilizeze drone pentru a identifica avarii si caderi ale retelelor

Companiile europene de utilitati vor sa utilizeze drone pentru a identifica avarii si caderi ale retelelor

Companiile europene de utilitati vor sa utilizeze drone pentru a identifica avarii si caderi ale retelelor

Robotii zburatori care se pot deplasa zeci de kilometri fara oprire ar putea fi urmatorul pas important pentru companiile energetice care vor sa identifice avariille retelelor cu ajutorul acestor dispozitive, informeaza Reuters.

Companiile de utilitati din Europa cauta drone capabile sa zboare pe distante lungi si sa verifice sute de kilometri de retea pentru a identifica posibile avarii sau scurgeri, in incercarea de a evita caderile de retea care le costa miliarde de dolari in fiecare an. Cu toate acestea, dronele ridica unele obstacole in materie de siguranta si reglementare care pun sub semnul intrebarii viitorul lor in sectorul utilitatilor.

Firmele Snam (Italia) si RTE, subsidiara de retele a grupului francez EDF, au inceput deja sa testeze unele prototipuri de drone care pot zbura pe distante lungi la altitudini mici deasupra gazoductelor si liniilor de inalta tensiune.

Grupul Snam, cea mai mare companie de gaze din Europa, a declarat ca a testat una din aceste drone, denumita BVLOS, pentru ca zboara dincolo de raza vizuala a operatorului, in dealurile din Apenini de langa orasul Genova. Compania spera ca in scurt timp va putea sa utilizeze dronele pentru a inspecta 20 de kilometri de conducte.

Compania franceza RTE a testat si ea drone capabile sa zboare aproximativ 50 de kilometri, sa inspecteze liniile de inalta tensiune si sa transmita inapoi date care sa permita tehnicienilor sa puna la punct un model virtual al retelei. Compania a adaugat ca va investi 4,8 milioane euro in tehnologia dronelor pe parcursul urmatorilor doi ani.

Pana acum companiile de utilitati utilizau elicoptere echipate cu camere video pentru a-si insecta retelele. De asemenea, de curand au inceput sa utilizeze drone simple care stau in raza vizuala a operatorului si au o raza de actiune de aproximativ 500 de metri. Cu toate acestea, trecerea la energiile regenerabile si necesitatea de a monitoriza conexiunile suplimentare necesare pentru a lega la retea parcurile fotovoltaice si eoliene obliga companiile de utilitati sa se uite la tehnologii mai avansate.

'Este vorba de o schimbare radicala. Sunt de 100 de ori mai rapide decat masuratorile manuale, mai precise decat elicopterele si, echipate cu dispozitive de Inteligenta Artificiala, ar putea in curand si sa rezolve unele probleme', spune Michal Mazur, partener la firma de consultanta PwC.

Detalii, pe Economica

marti, 17 iulie 2018, 409 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 18.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile