Companiile germane din Romania contesta noile masuri fiscale ale Guvernului
Modul în care noile masuri fiscale luate de Guvern au fost comunicate creeaza în rândul companiilor germane un sentiment de nesiguranta, în conditiile în care firmele se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru companiile care desfasoara activitati în domeniul IT, dar exista si incertitudini legate de planificarea si realizarea viitoarelor politici fiscale, a anuntat marti Camera de Comert si Industrie Româno-Germana (AHK România), scrie News.ro.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind Codul Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial, vineri seara, la doua zile de la adoptarea de catre Cabinetul Tudose. Una dintre principalele prevederi ale Ordonantei de Urgenta este reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura contestata mai ales de primari, care spun ca vor ramane fara bani de investitii. O alta masura, criticata atat de sindicate, cat si de patronate, este trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat, potrivit News.ro.
"Companiile germane din Romania sunt de parere ca masurile ce urmeaza a fi aplicate intr-un timp atat de scurt, efectele acestora si reducerea predictibilitatii fiscale ar putea influenta negativ pe termen mediu si lung atat climatul investitional, cat si competitivitatea tarii si a companiilor", se arata in comunicatul publicat marti de AHK Romania.
Camera de Comert sustine ca, in contextul repetatelor afirmatii negative la adresa companiilor cu capital strain din Romania, "a face o deosebire intre companiile romanesti si cele straine sau multinationale nu corespunde spiritului unei economii globalizate". Astfel, consideratiile impotriva capitalului strain contravin nu doar scopului de a atrage in continuare investitii straine, dar astfel de "acuzatii generalizate si nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei romanesti", a avertizat AHK.
In plus, organizatia considera ca autoritatile din Romania ar trebui sa ia masurile necesare in ceea ce priveste dezvoltarea invatamantului profesional, pentru ca mediul de afaceri german sufera din cauza lipsei fortei de munca.
Detalii, pe Economica