Constructorii de locuinte care pun centrale pe gaz trebuie sa dovedeasca primariei ca sunt mai eficiente decat termoficarea. Se schimba legea
Constructorii de ansambluri de locuinte amplasate în zone în care exista sisteme de termoficare vor fi obligati sa trimita primariei un studiu în care sa demonstreze ca solutia de încalzire aleasa pentru noile apartamente este mai eficienta decât termoficarea.
Legea de modificare a legii energiei termice, care se afla cum in dezbaterea Comisei de Industrii din Camera Deputatilor ar putea introduce noi obligatii pentru constructorii de locuinte legate de instalarea sistemelor de incalzire, daca o propunere a Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), va fi in final votata de parlamentari.
Pe scurt, daca cineva construieste un bloc in oras, intr-o zona deservita de o retea de termoficare urbana si vrea sa monteze centrale termice in apartamente, trebuie sa demonstreze Primariei ca aceasa solutie este mai eficienta "economic si energetic" decat sistemul centralizat de incalzire. Daca nu o va face, nu primeste autorizatie de constructie.Aceasta noua prevedere a fost dezvaluita de vicepresedintele ANRE, Emil Calota, unul dintre cei implicati in redactarea noii legi.
"Unitatile Administrativ Teritoriale trebuie sa desemneze zonele unitare de incalzire. Poate fi oricat, poate fi un cvartal, un grup de blocuri, nu trebuie sa fie un oras intreg. Cand (dezvoltatorul-n.red.) vine sa ceara autorizatie de constructie, el trebuie sa faca dovada ca sistemul de incalzire propus este cel mai eficient din punct de vedere economic si energetic. Trebuie sa prezinte un studiu, elaborat de experti", a declarant Calota, pentru ECONOMICA.NET.Practic, daca in acea zona unitara de incalzire, care va fi delimitata de Primarie, functioneaza un sistem de termoficare urbana, cine va construi blocul trebuie sa dovedeasca faptul ca, daca va dori sa monteze, spre exemplu, centrala termica de scara sau centrale pe gaz individuale, aceste fome de incalzire sunt mai eficiente decat incalzirea centralizata. Chiar daca in multe orase din Romania aceasta este inca puternic subventionata.
Detalii, pe Economica