Home / Stiri financiare / Consultantii financiari din Big Four: Statul nu poate face investitii din Pilonul I. Alarma e ca populatia Romaniei imbatraneste

Consultantii financiari din Big Four: Statul nu poate face investitii din Pilonul I. Alarma e ca populatia Romaniei imbatraneste

Consultantii financiari din Big Four: Statul nu poate face investitii din Pilonul I. Alarma e ca populatia Romaniei imbatraneste

ECONOMICA.NET a întrebat companiile de consultanta din “Big four” cum comenteaza intentia guvernului României de a transforma Pilonul II de pensii din obligatoriu în optional. Doua dintre ele au gasit ce sa raspunda. Au prioritati diferite în ce priveste decizia guvernului de a face optional Pilonul II de pensii. Însa, cad de acord în ce priveste problema demografica. Asadar, cu capacitatea redusa a bugetului public de a asigura o pensie de stat eficace viitorilor pensionari.

PwC (PricewaterhouseCoopers) gaseste interesanta declaratia de intentie a guvernului de transformare a Pilonului I intr-un vehicul investitional. Insa isi exprima indoiala cu privire la capacitatea statului de a administra o asemenea formula.

 “O astfel de masura este apanajul autoritatilor, fiind pana la urma luata in functie de prioritatile programului de guvernare, insa inainte de a fi adoptata ar fi util sa fie insotita de un studiu de impact. Pentru ca un sistem de pensii administrat de stat, care sa aiba si o componenta investitionala, presupune crearea unui sistem organizational care sa fie capabil sa colecteze si sa aloce fiecarui contribuabil un cont nominal, sa asigure managementul riscurilor si sa ia decizii investitionale privind plasamentele sumelor colectate, astfel incat sa asigure un randament pozitiv si concurential. Ulterior, ar trebui sa raporteze periodic si sa aloce in mod adecvat activul personal (inclusiv randamentul) fiecarui participant. Vorbind pragmatic, statul ar avea nevoie sa infiinteze o societate de administrare, sa angajeze personal calificat si cu experienta si sa castige increderea contribuabililor, proces care presupune costuri si se poate dovedi anevoios si de durata. De asemenea, trebuie vazut in ce masura un astfel de sistem ar adresa problema Pilonului I de pensii, si anume viabilitatea financiara a acestuia pe termen lung, avand in vedere tendintele demografice actuale” spune Ana-Maria Butucaru, Director Servicii de Audit, PwC Romania. 

KPMG observa ca Pilonul II  functioneaza ca o economisire obligatorie. Dar, la fel ca PwC, expertii KPMG cred ca, indiferent de detalii, populatia Romaniei imbatraneste, iar Pilonul II este o solutie pentru cei care vor iesi in pensie in cativa ani, in lipsa unor contributii viitoare adecvate, cauzate de imbatranirea populatiei. 

“Pilonul II de pensii functioneaza ca un vehicul de economisire obligatorie, fondurile acumulate fiind proprietatea participatilor si urmand sa contribuie in mod direct la suplimentarea pensiei publice la momentul pensionarii acestora. Pentru anumite persoane, in special cele cu venituri mici, care nu economisesc voluntar in mod regulat, fondurile acumulate in Pilonul II ar putea constitui singura sursa de venit suplimentar fata de pensia publica. Studiile indica faptul ca multiple instrumente de economisire pe termen lung sunt necesare pentru a asigura un nivel adecvat al veniturilor in perioada post-pensionare. Prin intentia de a elimina caracterul obligatoriu al Pilonului II, Guvernul muta accentul pe pensiile de Pilon I ca sursa principala de venituri post-pensionare si isi asuma astfel un angajament social pe termen lung de a continua politica de redistribuire a veniturilor intre generatii.

Detalii, pe Economica

miercuri, 25 aprilie 2018, 211 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile