Contributiile la pensii si sanatate cresc dramatic la angajat, dar se anuleaza pentru angajator
Contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obtinut de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS. Masura va afecta persoanele cu activitati independente care, în prezent, datoreaza 10,5% si 5,5%. Povara taxarii se va dubla în cazul lor, scrie Profit.ro.
Angajatorii vor achita doar CAS pentru conditii deosebite sau speciale de munca, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contributiile sunt aproape integral mutate in sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activitati independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si profesiile libere. Pentru a atenua impactul majorarii contributiilor asupra salariatilor, proiectul prevede masuri care vizeaza salariul mediu brut, anunta Profit.ro. Totusi, atata timp cat contributiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, exista riscul ca impactul sa fie resimtit asupra salariilor negociate la valoarea bruta.
In prezent, contributiile sunt defalcate intre angajat si angajator, astfel:
Angajatul datoreaza 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - somajAngajatorul datoreaza 15,8% - CAS in conditii normale de munca (se adauga 5 pp pentru conditii deosebite si 10 pp pentru conditii speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - somaj.Prin proiect, contributiile vor fi:
Angajatul va datora 21,7% - CAS, 8,9% - CASSAngajatorul va datora 4,2% pentru conditii deosebite si 8,2% pentru conditii speciale de munca - CAS, 0,8% - somajAngajatorii mai platesc contributii pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de munca si fondul de creante salariale. Si aceste contributii sunt in usoara scadere. Prin urmare, contributiile datorate de angajatori se reduc, in timp ce se majoreaza cele individuale.
Detalii, pe Economica