Controale CASMB in 2020: servicii fictive de ingrijiri la domiciliu, medicamente care nu au mai ajuns la pacienti, stupefiante fara reteta
Servicii medicale raportate la Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti (CASMB), validate cu cardul dupa data decesului pacientului; servicii medicale de îngrijiri la domiciliu raportate pentru pacienti care nu le-au primit de fapt; asigurare de malpraxis întocmita în fals - sunt câteva dintre neregulile gasite de CASMB în urma controalelor facute la furnizorii de îngrijiri la domiciliu în 2020. Printre abaterile gasite la farmaciile controlate de CASMB în 2020 se numara eliberarea de stupefiante si psihotrope fara prescriptie medicala cu regim special utilizata pentru aceste substante si neraportarea acestora, iar medicamentele eliberate din farmacie nu au ajuns în posesia asiguratilor, ci au fost reintroduse în gestiunea altor farmacii, reiese din raportul de activitate al institutiei, obtinut de Economica.net.
In 2020, CASMB a realizat 146 de controale. Dintre acestea, 138 - la furnizorii de servicii medicale si opt controale la persoane fizice sau juridice ai caror salariati beneficiaza de concedii medicale. In urma controalelor au fost imputate sume de aproape 8,4 milioane de lei si recuperate sume de peste 640.000 de lei. CASMB a trimis organelor de cercetare penala trei sesizari, se arata in raportul de activitate al institutiei, obtinut de Economica.net.
Printre sesizarile primite de CASMB, care au determinat actiunile de control la furnizorii de servicii medicale, se numara:
- retinerea biletului de trimitere si plata investigatiilor medicale de catre pacient.-sesizare privind prescrierea unor medicamente.- neplata concediilor medicale de catre angajator.- sesizarea angajatorului cu privire la modul de eliberarea de certificate de concediu medical de catre medicii prescriptori.- eliberarea de medicamente din farmacie fara prescriptie medicala cu regim special utilizata pentru preparatele stupefiante si psihotrope.- furnizorii de medicamente au introdus prescriptii medicale in PIAS-SIPE, pe care ulterior le-au anulat.- medicii nu au eliberat la externarea asiguratului prescriptie medicala pentru medicamente cu si fara contributie personala in ambulatoriu.
Detalii, pe Economica