Corina Cretu propune o intalnire la nivel inalt, la Bruxelles, pentru deblocarea proiectului laserului de la Magurele
Comisarul european Corina Cretu a propus joi la Bruxelles, în cadrul unei discutii cu ministrul cercetarii si inovarii, Nicolae Hurduc, o întâlnire la nivel înalt în vederea deblocarii celei de-a doua faze a proiectului laserului de la Magurele, ce presupune instalarea unui sistem de fascicul luminos gamma.
Potrivit unui comunicat de presa remis AGERPRES de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Corina Cretu a semnalat la intalnirea cu Nicolae Hurduc ingrijorarea Comisiei Europene cu privire la blocajul inregistrat in implementarea celei de-a doua faze a proiectului Infrastructura Luminii Extreme - Fizica Nucleara (ELI-NP) de la Magurele si a subliniat necesitatea gasirii unei solutii cat mai rapide de catre autoritatile romane si contractorul selectat de acestea, pentru a avea garantia ca proiectul va fi finalizat in perioada de programare 2014 - 2020.
"Incurajez partile implicate sa incerce sa ajunga rapid la un compromis, pentru a putea finaliza acest proiect in actualul exercitiu bugetar. Este important, atat pentru Ministerul Cercetarii si Inovarii, precum si pentru comunitatea cercetatorilor din Romania, sa evite o situatie care, dincolo de pierderile financiare, ar afecta inclusiv credibilitatea si reputatia cercetatorilor romani. In acest sens, le propun tuturor partilor implicate in derularea proiectului ELI sa avem o discutie la nivel inalt, de data aceasta la Bruxelles, impreuna cu colegul meu, Carlos Moedas, comisar european pentru cercetare, pentru a face o noua incercare de a iesi din acest impas. Proiectul laserului de la Magurele este un proiect fanion nu doar pentru Romania, ci si pentru cercetarea din intreaga Uniune Europeana", a declarat comisarul european Corina Cretu.
Ingrijorarea Comisiei Europene a aparut in urma disputei existente deja de ceva timp intre beneficiarul proiectului - Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH) - si consortiul european EuroGammaS (EGS), care trebuie sa livreze si sa instaleze sistemul de fascicul luminos gamma, in baza unui contract in valoare de 66 milioane de euro, se mai arata in comunicatul mentionat.
Detalii, pe Economica