Home / Stiri financiare / Creditele in FRANCI. Cine-a fost de vina, cine a gresit, ce e de facut

Creditele in FRANCI. Cine-a fost de vina, cine a gresit, ce e de facut

Creditele in FRANCI. Cine-a fost de vina, cine a gresit, ce e de facut

Lucrurile n-arata deloc bine pentru imprumutatii in franci elvetieni din Romania. Banca Centrala a Elvetiei (SNB) a renuntat la legarea francului de euro, iar Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va tipari foarte multi bani, ceea ce va duce la o intarire suplimentara a monedei elvetiene in fata leului. Ce a fost cu creditele in franci si care sunt solutiile pentru imprumutati?

entru imprumutati?

O scurta istorie a creditelor în CHF arata ca toate creditele în franci elvetieni care acum fac probleme românilor sunt luate înainte de 2009 si aproape toate sunt credite ipotecare, fie de consum, fie pentru achizitia de locuinte. Pe vremea boom-ului economic/financiar/imobiliar, câteva banci din sistem au promovat creditele în franci elvetieni ca fiind cele mai ieftine pentru clienti, mai ieftine chiar decât cele în euro si mult mai ieftine decât cele în lei, la o dobânda de putin peste 6%, în functie de banca.

Clientii au putut sa împrumute sume la care n-ar fi avut acces printr-o alta moneda si au facut-o în conditii avantajoase la acel moment. Astfel, în jur de 10% din creditul acordat populatiei a ajuns sa fie denominat în franci elvetieni la sfârsitul anului 2008, dupa care au început problemele pentru debitori. La acel moment, 54% din volumul creditelor acordate românilor persoane fizice era în valuta. În 2007, Banca Nationala a României relaxase normele prudentiale, iar pentru banci nu exista obligativitatea de a trata diferit debitorii în lei (fara risc valutar), fata de cei în euro sau franci, expusi fluctuatiilor valutare. Le-a înasprit abia în august 2008, când piata imobiliara era în vârf, dar prea târziu sa mai previna efectele ulterioare, pentru ca în septembrie a venit criza.

Detalii, pe Capital

luni, 26 ianuarie 2015, 194 afisari

Curs BNR miercuri, 27 noiembrie 2024

1 EUR4.9765 RON
1 USD 4.7307 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8089 RON
la ING Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile