Creste si factura economiei: Preturile la energia pentru consumatorii non-casnici au crescut cu peste 30% de la inceputul anului
Cresterea viitoare a facturilor la energia electrica pentru populatie este inevitabila, dar, mai grav pentru economie este ca au crescut destul de accelerat si preturile la energie pentru consumatorii non-casnici.
Preturile la energia electrica livrata populatiei, preturi care sunt inca reglementate de Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), au crescut la jumatatea anului cu 8,6% la nivel national. O noua crestere este foarte posibila, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, din doua motive. Primul este ca piata centralizata a serviciului universal (PCSU), adica cea a energiei pentru populatie nu a fost activa in trimestrul trei, iar energia pentru populatie a fost cumparata de pe alte piete, inclusiv cea spot, unde preturile au fost mai mari. Al doilea, ca, pentru energia aferenta trimestrului IV al acestui an, la licitatiile de pe PCSU, preturile la care s-au incheiat licitatiile au fost cu 43% mai mari decat anul trecut.
Toate aceste costuri vor fi recunoscute de ANRE, si se vor regasi in facturi, incepand cu data de 1 ianuarie.Populatia nu este insa cel mai mare consumator de energie electrica din Romania, ci consumatorii industriali si cei comerciali mici. In cazul acestora, preturile nu sunt stabilite de ANRE, ci sunt libere, consumatorii putand cumpara energie prin pietele gazduite de Operatorul Comercial al Pietei de Energie (OPCOM) si prin Bursa Romana de Marfuri (BRM).
Detalii, pe Economica