Criza petrolului trece. Cat mai are de suferit Petrom
Supraoferta de pe piata mondiala a petrolului, care a cauzat prabusirea pretului barilului cu pâna la 75% de la jumatatea anului 2014 si pâna în prima parte a acestui an, ar putea sa dispara în a doua jumatate a acestui an, deoarece producatorii din afara OPEC au facut deja un pas în spate, potrivit estimarilor Agentiei Internationale a Energiei. Veste buna si pentru OMV Petrom, care a suferit în 2015 prima pierdere anuala de la privatizare, de 690 milioane de lei, tocmai din cauza prabusirii pretului petrolului.
"In 2015, rezultatele financiare ale Grupului au fost sever afectate de scaderea abrupta a pretului titeiului. Contributia negativa din upstream a fost partial compensata de performanta foarte buna din downstream, demonstrand beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am raspuns prompt la deterioarea fundamentelor de piata si ne-am indeplinit cu success promisiuniule de reducere a costurilor si mentinere a pozitiei competitive, concomitent cu reducerea investitiilor cu 38% fata de 2014", a declarat, in luna februarie, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
Ca raspuns la conditiile dificile de pe piata petrolului, OMV Petrom a decis sa reduca investitiile in explorare si productie si chiar ia in calcul reduceri de personal in acest an. De asemenea, compania nu va acorda dividende.
Detalii, pe Economica