Cu autostrada la Curtea Constitutionala. Primul constructor care da statul in judecata din cauza introducerii cautiunii la contestatii
Dupa ce i s-au cerut bani ca sa poata contesta licitatia pentru un tronson din Autostrada Transilvania, un constructor italian a dat statul român în judecata, pe motiv ca noua taxa ar fi neconstitutionala. Este primul proces împotriva cautiunii introduse anul acesta pentru limitarea numarului de contestatii la autostrazi.
Din cauza ca licitatiile pentru marile proiecte de infrastructura riscau sa fie blocate de „contestatorii de profesie", Guvernul a aprobat in urma cu peste doua luni introducerea unei cautiuni ce poate fi recuperata doar daca se dovedeste ca procedura a fost contestata cu un motiv intemeiat.
Luna trecuta, firma italiana Olivieri Costruttori a dat insa in judecata Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), invocand ca noua cautiune pentru contestatii este neconstitutionala. Astfel, in functie de decizia Curtii de Apel Bucuresti, litigiul ar putea ajunge la Curtea Constitutionala.
Constructorul italian este unul dintre participantii la licitatia pentru construirea celor 24 de kilometri ai lotului 1 Suplacu de Barcau - Chiribis din tronsonul Suplacu de Barcau - Bors. Din cauza ca oferta sa a fost descalificata, Olivieri Costruttori a depus pe 18 iunie contestatie la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), cerand ca oferta sa sa fie reintrodusa in cursa.
Dar, din cauza ca nu a platit cautiunea prevazuta de lege, CNSC i-a respins pe 26 iunie contestatia (foto jos).
Pe 16 iulie, constructorul italian s-a adresat mai departe Curtii de Apel Bucuresti, care a stabilit primul termen de judecata pentru data de 21 august.
Ramane de vazut daca litigiul va ajunge pana la Curtea Constitutionala iar cautiunea pentru contestatii va avea aceeasi soarta ca precedenta „garantie de buna conduita". Aceasta fusese introdusa in vara lui 2014, iar in ianuarie 2015 Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala retinerea garantiei de buna conduita la contractele de achizitie in cazul contestatiilor respinse.
Detalii, pe Economica