Home / Stiri financiare / Cu infrastructura pe butuci, piata industriala din Romania, de doar 4,2 milioane mp, e net inferioara celor din Polonia, Cehia sau Ungaria

Cu infrastructura pe butuci, piata industriala din Romania, de doar 4,2 milioane mp, e net inferioara celor din Polonia, Cehia sau Ungaria

Cu infrastructura pe butuci, piata industriala din Romania, de doar 4,2 milioane mp, e net inferioara celor din Polonia, Cehia sau Ungaria

România are 4,2 milioane mp de spatii logistice si industriale si e printre ultimele tari ca suprafata din Centrul si Estul Europei, fiind depasita net de Polonia, care a ajuns la 18 milioane mp, dar si de tari cu jumatate din suprafata si populatia României, precum Cehia, cu opt milioane mp si Ungaria cu 5,5 milioane mp. Principalele motive, potrivit lui Laurentiu Duica, seful departamentului industrial al Colliers International sunt privatizarile nefericite si lipsa infrastructurii, în special în vechiul regat.

Desi in ultima perioada Romania a devenit interesanta pentru diverse companii, in special de retail, mai ales online, productia de bunuri de consum nu e deloc stralucita, dovada fiind si importurile in crestere continua.

„Problema cea mai mare a Romaniei e ca marile proiecte de infrastructura sunt doar in Curbura Carpatilor, in Transilvania. Astfel se ajunge cu adevarat la crearea a doua Romanii. Una cu autostrazi si una fara si nicio autostrada care traverseaza muntii. Asta desi, in afara de Bucuresti, parcurile industriale se dezvolta de obicei in jurul nodurilor rutiere. Producatorii au nevoie sa-si miste rapid productia, in afara tarii sau in interior, dar zonelor Moldova si partial Tara Romaneasca li se ignora potentialul”, spune Laurentiu Duica.

Si asta in conditiile in care calea ferata si accesul portuar fac din Romania o destinatie pentru companiile asiatice care isi doresc o prezenta la nivel european, dar desi portul Constanta e legat cu autostrada de Bucuresti si mai departe, de Pitesti, legatura cu iesirea din tara e intrerupta.

Chiar si asa, anul acesta, pe piata logistica si industriala va fi dezvoltata o suprafata suplimentara de 750.000 mp, dintre care 35% in Bucuresti, iar suprafata totala de spatii de profil va ajunge la 4,2 milioane mp, cu cativa jucatori majori, precum CTP (cu un portofoliu de un milion mp suprafata inchiriabila), WDP, Logicor, Globalworth, Element Development sau P3.

Productia industriala e inca redusa

O alta caracteristica a pietei e interesul relativ redus al companiilor producatoare fata de parcurile industriale, acestea, cand aleg sa intre in Romania, care a pierdut in ultimul timp investitii majore ale unor producatori de cabluri electrice sau medicamente, chiar din cauza infrastructurii, prefera sa dezvolte fabricile chiar ele, cum a fost recent cazul Arctic.

 

Detalii, pe Economica

luni, 21 octombrie 2019, 496 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile