Cum a devastat pesta porcina africana o ferma si ce au facut autoritatile: studiu de caz Carniprod
Un document al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) transmis Comisiei Europene arata ce s-a întâmplat la Carniprod Tulcea, înainte si dupa ce laboratorul de referinta a dat verdictul de pesta porcina africana.
10 iunie anul curent avea sa fie inceputul necazurilor pentru crescatorii de porci din Tulcea, si mai ales pentru Nicolae Ciuleac si ceilalti actionari ai companiei Carniprod SRL, un business cu un profit net de 5,3 milioane de lei in 2017, potrivit datelor Ministerului de Finante. Atunci s-a confirmat primul focar de infectie cu pesta porcina africana in Tulcea, purtatori fiind niste porci mistreti si porci dintr-o gospodarie privata. Sase zile mai tarziu, virusul a fost confirmat la o stana situata la 500 de metri de Carniprod, societate care a intrat, potrivit unui document ANSVSA transmis Comisiei Europene, in zona de protectie.
In data de 27 iulie, ANSVSA a controlat carnea aflata in macelaria fermei si a descoperit organe de porc modificate ca aspect. Acestea proveneau de la un porc trimis de la una dintre cele doua ferme Carniprod pentru a fi transat. S-au luat probe, iar laboratorul de referinta a confirmat prezenta virusului in ambele ferme ale companiei. Specialistii Autoritatii au facut si o estimare in ceea ce priveste ziua in care virusul a patruns in ferma - 24 mai. "In urma investigatiilor, nu am putut stabili cu exactitate daca porcul gasit in abator pentru care s-a confirmat prezenta virusului a fost si primul infectat", se arata in document.
Ce a urmat: uciderea in masa si distrugerea carnii
A urmat uciderea prin gazare a aproximativ 14.300 de porci din prima ferma, cea unde erau intarcati porcii pentru a fi trimisi spre ingrasare in cea de-a doua ferma, si distrugerea unei cantitati de peste 560.500 de kilograme de carne si preparate din carne. Mai mult, s-a retras din pietele din Romania, Italia, Spania si Marea Britanie toata carnea si preparatele din carne care au iesit pe poarta fermei incepand cu 24 mai, data de la care se presupune ca a patruns virusul in ferma.
"Au distrus 600 de tone de carne pe care o aveam in depozitul frigorific. Nu era numai carne de porc. Era carne de pui, de curcan, de vita. Distrugandu-le pe toate am ramas fara materie prima. Nu mai avem nimic, zero tot. Nu sunt numai porci. Porcii sunt undeva la aproape cinci milioane de euro. La astea se mai adauga cele 600 de tone de carne, peste 100 de tone de preparate pe care le-am avut in depozite si care isi urmau cursul de livrare. Si toti clientii nostri, care au luat marfa de aici, trebuiau sa o distruga. Nu stiu sa va spun exact toate cantitatile care au fost retrase. Au fost omorati si niste vieri care erau foarte valorosi. Un vier dintr-ala este 10.000 – 12.000 de euro. Acestia erau, practic, bunicii, din care faceam materialul genetic", a declarat Ciuleac pentru Rfi. Potrivit acestuia, pagubele se ridica la sapte-opt milioane de euro. Potrivit companiei, in ferma existau in jur de 48.000 de porci si zilnic erau dusi la abator in jur de 300 de porci.
Detalii, pe Economica