Cum a supravietuit o bere artizanala facuta intr-o fabrica comunista din Harghita luptei cu gigantul Heineken
O bere artizanala produsa începând din 2013 într-o fosta distilerie comunista din judetul Harghita a supravietuit unui proces pierdut cu gigantul olandez Heineken datorita sprijinului neasteptat si discret din partea guvernului Ungariei. Povestea a ajuns în New York Times.
In 2013, antreprenorul Andras Lenard a preluat fosta distilerie comunista din Sansimion, judetul Harghita, si a inceput sa produca propria bere artizanala, cu promisiunea unui produs natural, nepasteurizat, care respecta legea germana a puritatii berii. A botezat-o Csiki Sor si a inceput de la o productie relativ modesta, de 20.000 de sticle pe zi.
Cu o noua fabrica de bere la mai putin de 20 de kilometri de Miercurea Ciuc, unde era produsa de ani buni marca Ciuc Premium, grupul olandez Heineken a dat in judecata, in 2014, competitorul din Sansimion, sub pretextul ca marca Csiki Sor seamana prea mult cu Ciuc si incalca drepturile de proprietate intelectuala ale companiei.
Litigiul dintre cele doua companii s-a prelungit pe parcursul urmatorilor ani si a ajuns la urechile guvernului de dreapta din Ungaria, piata de desfacere pentru 60% din productia Csiki Sor, scrie New York Times. Guvernul de la Budapesta a facut o prioritate din apararea intereselor etnicilor maghiari din strainatate si promovarea unui "patriotism economic", astfel ca protejarea marcii Csiki Sor s-a potrivit, probabil, cu politica de stat.
Detalii, pe Economica