Home / Stiri financiare / Cum afecteaza noua directiva a drepturilor de autor YouTube, Facebook si modul in care utilizati internetul

Cum afecteaza noua directiva a drepturilor de autor YouTube, Facebook si modul in care utilizati internetul

Cum afecteaza noua directiva a drepturilor de autor YouTube, Facebook si modul in care utilizati internetul

Parlamentul European a adoptat recent câteva modificari drastice ale regulilor de copyright din UE care datau de aproape doua decenii, iar criticii sunt îngrijorati de faptul ca masurile ar duce, în cele din urma, la cenzura online.

Directiva "Dreptul de autor in piata digitala unica" face parte din eforturile blocului comunitar de a-si actualiza legile pentru a reflecta provocarile date de era informatiei, scrie cnbc.com.

Noile reguli ofera posibilitatea autorilor si editorilor de presa de a negocia drepturile de autor cu platforme de internet precum YouTube si agregatori de stiri ca Google News sau Facebook.

Acordul doreste, de asemenea, sa faciliteze folosirea materialelor cu drept de autor in scopul cercetarii efectuate prin intermediul prelucrarii de text si date, eliminandu-se astfel un dezavantaj competitiv important cu care se confrunta in prezent cercetatorii. Se stipuleaza faptul ca restrictiile cauzate de drepturile de autor nu se aplica continutului utilizat in scop educational sau pentru ilustrare.

Prima data introdusa de Comisia Europeana in 2016, noua lege privind drepturile de autor contine doua sectiuni speciale care au atras atentia activistilor si a gigantilor de internet: Articolele 11 si 13 (sau 15 si 17, cum au fost numerotate dupa o actualizare recenta).

Primul articol este menit sa ofere institutilor de presa o protectie mai mare pentru a se asigura ca sunt platite in mod echitabil pentru difuzarea articolelor in online. Servicii precum Google News vor fi supuse unor presiuni deosebite, deoarece regulile vor insemna ca firmele de tehnologie trebuie sa accepte licente cu editorii pentru a-si difuza articolele.

De fapt, Google a sugerat ca ar putea fi chiar fortat sa-si scoata din Europa noua platforma de agregare a stirilor, ca urmare a noii legislatii.

Dar cea mai mare sursa de ingrijorare a oamenilor si a companiilor care contesta noile masuri este articolul 13. In prezent, responsabilitatea de a semnala platformelor incalcari ale drepturilor de autor cade pe cei care detin drepturile. Decizia de a interzice continutul este la mana companiilor de tehnologie, daca considera ca este incalcat vreun drept de autor.

Odata cu noile reguli, responsabilitatea revine acum gigantilor tehnologici pentru a se asigura ca platformele lor nu sunt deschise incalcarilor drepturilor de autor. Altfel spus, compania de tehnologie poate sa blocheze pur si simplu incarcarea materialului. Aceste companii au deja filtre de continut, numai ca ele se aplica doar dupa ce se urca un material. Dupa ce se va aplica reforma, toate site-urile care au continut generat de utilizatori vor trebui sa-si puna filtre.

Contestatarii au spus ca acest lucru ar conduce la sisteme controversate de prefiltrare, in care totul, de la meme-uri la GIF-uri, va fi blocat de platformele online. 

Detalii, pe Economica

marti, 02 aprilie 2019, 443 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile