Cum arata seceta la Ministerul Agriculturii: Nu au fost inregistrate suprafete cu culturi afectate de fenomene meteo nefavorabile
În mod oficial, România nu se confrunta cu diminuari ale recoltelor din cauza secetei prelungite, asa cum au atras atentia producatorii din sectorul vegetal. Culturile de toamna sunt în "conditii bune", iar la Centrul operativ pentru situatii de urgenta nu au fost înregistrate suprafete cu culturi afectate de fenomene meteo nefavorabile.
Pana in momentul de fata, din raportarile oficiale ale Ministerului Agriculturii, producatorii agricoli care cultiva legume si fructe nu sunt afectati de seceta, au raspuns pentru ECONOMICA.NET oficialii ministerului de resort.
"La nivelul MADR, prin Directiile agricole judetene si Centrul operativ pentru situatii de urgenta se monitorizeaza si se evalueaza diferitele incidente de mediu asupra culturilor agricole. Pana la aceasta data, la Centrul operativ pentru situatii de urgenta, nu au fost inregistrate suprafete cu culturi afectate de fenomene meteo nefavorabile", anunta MADR.
Raspunsul vine in contextul in care asociatii ale producatorilor din sectorul vegetal au semnalat ca mare parte din culturi sunt calamitate, urmare a lipsei de precipitatii, dar si a alternantei dintre temperaturile mari si cele foarte scazute.
"In toata tara este seceta cumplita. Spre exemplu, astazi am fost contactat de producatori din Constanta care stringa pentru ajutor. Tot ceea ce inseamna cultura insamantata in orima epoca, adica mazare, radacinopase, ceapa, usturoi, cartof, are mari probleme din cauza lipsei de umiditate. De asemenea, sunt afectate culturile de furaje precum lucerna si ovazul", declara saptamana trecuta, pentru ECONOMICA.NET Aurel Tanase, presedintele OIEPA Legume Fructe. Mai mult, potrivit acestuia, sunt calamitate si o mare parte dintre plantatiile cu pruni si cais. "Avem deja pierderi de 70% la cais, probleme sunt si la pruni si, de fapt, la tot ce inseamna fructe cu samburi. O sa centralizam datele pentru a vedea cum putem ajuta producatorii", mai explica presedintele Asociatiei.
Detalii, pe Economica