Home / Stiri financiare / Cum au ajuns investitorii britanici in fintech sa se inghesuie la poarta Lituaniei

Cum au ajuns investitorii britanici in fintech sa se inghesuie la poarta Lituaniei

Cum au ajuns investitorii britanici in fintech sa se inghesuie la poarta Lituaniei

Lituania pariaza pe Brexit pentru a ajuta tara sa devina un hub global pentru companiile fintech si cauta sa atraga companii britanice care îsi deschid filiale în UE. Aproximativ 100 de companii financiare si start-up-uri fintech din Marea Britanie, dar si din alte state, solicita licente în Lituania pentru a se asigura ca vor avea acces la piata din Uniunea Europeana dupa Brexit, a declarat pentru Reuters, un oficial al Bancii Centrale a tarii.

Marea Britanie urmeaza sa paraseasca Uniunea Europeana pe 29 martie, dar nu a ajuns inca la o intelegere privind relatia post-Brexit, in sensul ca firmele cu licente emise in Marea Britanie nu mai au dreptul sa furnizeze anumite servicii financiare in UE.

Companiile, dintre care un sfert provin din Marea Britanie, doresc sa obtina licente de institutii emitente de moneda electronica, a declarat pentru Reuters, intr-un interviu, Marius Jurgilas, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Centrale a Lituaniei.

"Se pare ca firmele, multe dintre ele destul de mari, se comporta ca un student care incepe sa se ingrijoreze doar in ajunul unui examen", a spus el.

Acesta a adaugat ca Lituania poate procesa o cerere de licenta pentru institutii financiare digitale in doar trei luni, comparativ cu aproximativ un an in unele tari ale UE, oferindu-i un avantaj fata de alte centre fintech precum Luxemburg, Irlanda sau Belgia.

"Nu avem resursele necesare pentru a procesa toti aplicantii. Trebuie sa alegem prioritizand solicitantii care prezinta cel mai scazut risc", a spus Jurgilas, care nu a furnizat numele companiilor aplicante.

Banca Centrala a Irlandei a declarat in octombrie ca a observat o crestere a numarului de firme de servicii financiare care incearca sa-si infiinteze sau sa-si extinda operatiunile in Irlanda ca urmare a Brexit si proceseaza peste 100 de astfel de cereri.

Lituania a inceput sa atraga companii fintech cu cativa ani in urma, iar din ianuarie a emis un numar de 83 de licente pentru astfel de firme, secondata numai in Marea Britanie in randul tarilor Uniunii Europene, potrivit cifrelor guvernamentale.

Printre nou-veniti se numara o firma de plati detinuta de Alphabet, compania mama a Google, si Revolut, o banca britanica digitala cu operatiuni si in Romania, iar Jurgilas a declarat ca banca centrala este pregatita sa-si intensifice capacitatile de supraveghere pe masura ce sectorul se dezvolta.

Jurgilas a respins sugestiile potrivit carora firmele au fost indreptate catre Lituania printr-un regim de reglementare foarte relaxat.

Detalii, pe Economica

luni, 11 februarie 2019, 459 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile