Home / Stiri financiare / Cum este afectata piata imobiliara de Coronavirus. Interviu cu Mihnea Serbanescu, general manager Cushman Wakefield Echinox

Cum este afectata piata imobiliara de Coronavirus. Interviu cu Mihnea Serbanescu, general manager Cushman Wakefield Echinox

Cum este afectata piata imobiliara de Coronavirus. Interviu cu Mihnea Serbanescu, general manager Cushman Wakefield Echinox

Mihnea Serbanescu, managerul general si unul dintre fondatorii Cushman Wakefield Echinox, e unul dintre cei mai experimentati consultanti imobiliari din România, cu o experienta de peste 20 de ani. Acesta, desi e optimist, pastreaza si anumite rezerve asupra viitorului, mai ales din cauza amenintarii coronavirus.

„Piata imobiliara romaneasca evolueaza incet si sigur catre scumpire, reducerea yieldurilor, desi investitorii se asteapta la produse ieftine. Ei bine, nu mai poti cumpara birouri cu 8%, decat daca sunt cumva defecte. Ei, insa, s-au invatat la un anumit nivel de profitabilitate, care va disparea”, spune Mihnea Serbanescu, manager general al Cushman & Wakefield Echinox (C&W E).

Desi C&W E a decis sa nu mai ia in considerare tranzactiile imobiliare pana la finalizarea lor deplina (de aceea, tranzactia prin care AFI Europe a cumparat cu circa 300 de milioane de euro portofoliul office al NEPI Rockcastle va aparea abia anul acesta in raportele lor, desi a fost semnata anul trecut, dar se va finaliza in aceasta primavara), asa ca valoarea tranzactiilor analizate de companie pentru anul trecut e doar de circa 532 milioane de euro, iar pentru aceste pime luni ale anului ar putea aparea altele de circa 600 de milioane de euro, dintre cele ramase nefinalizate anul trecut. 

Asta daca pandemia de coronavirus va permite. „E foarte greu de estimat impactul total al acestui virus. Nu puem sti deocamdata pierderile pe care le va provoca si schimbarile pe care le va face in tesutul acestei lumi”, explica Serbanescu.

Desi pe piata nu se intrevad, cel putin deocamdata miscari sonore, sau tranzactii majore, seful C&W E ramane sigur ca imobiliarele romanesti, desi piata rezedentiala, unele subsectoare, mai bine zis, incepe sa se confrunte cu o oferta care devine treptat mai mare decat cererea.

„N-am vazut miscari inapoi. Piata se misca, nu e un trend de stagnare sau de anulare de proiecte. Constructiile se scumpesc, terenurile se scumpesc, la fel si forta de munca. Piata creste. Poate impactul coronavirusului sa aiba un efect de stagnare pe piata. Dar deocamdata nu stim mai nimic. Trebuie sa fim realisti, n-ar fi exclus ca lucrurile sa mearga rau o perioda de timp. In plus, Romania are o problema cu imaginea creata din realitati, dar si din mesaje, iar marketingul nostru institutional e foarte slab”, sustine Mihnea Serbanescu.

Detalii, pe Economica

marti, 17 martie 2020, 395 afisari

Curs BNR joi, 21 noiembrie 2024

1 EUR4.9766 RON
1 USD 4.7317 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 10.15
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile