Home / Stiri financiare / Cum franeaza bancile ieftinirea imobilelor

Cum franeaza bancile ieftinirea imobilelor

Cum franeaza bancile ieftinirea imobilelor

Ca sa-si minimizeze pierderile, bancile preiau imobilele in contul creantelor neincasate de la restantieri, stopand scaderea accelerata a preturilor. Boomul executarilor silite mai are de asteptat

asteptat

Din 2008 pana in prezent, numarul executarilor silite de imobile pentru neachitarea creditelor ipotecare a crescut de peste 60 de ori.  Cu toate acestea, fenomenul este departe de a fi atins punctul maxim, deoarece „bancile inca negociaza cu clientii metode de rambursare a creditelor, chiar daca multi dintre ei nu si-au mai platit ratele de circa un an si jumatate“, spune executorul judecatoresc Ioana Miu.

De altfel, si reprezentantii bancilor spun ca incearca intai sa epuizeze toate caile de negociere cu clientii rau-platnici si abia in ultima instanta recurg la executarea silita. „Investigam in permanenta solutii noi de contactare a clientilor in vederea atingerii unei solutii amiabile, de preferat executarii silite“, spune Mihai Rauta, director executiv Retail Risk la Raiffeisen Bank.  Acesta arata ca bancile ajung chiar sa permita clientului sa isi negiocieze singur vanzarea imobilului, prin procedura de vanzare amiabila.

Casele si pretul de oportunitate al bancii

Din aceasta perspectiva, la ora actuala, bancile se impart in doua categorii. Unele agreeaza cu executorul judecatoresc un pret minim si prefera sa nu participe la licitatie (cum sunt Bancpost sau BRD), chiar daca licitatiile sunt din ce in ce mai multe. Conform legii, pretul de pornire al unei licitatii cu repetitie scade o singura data: la cea de-a doua licitatie, cu numai 25% fata de pretul stabilit la prima licitatie.

A doua categorie este cea a bancilor care, nemultumite de valorile oferite de participantii la licitatie, vin in nume propriu la licitatie si „preiau imobilele in contul creantei, scotandu-le ulterior pe piata la liber“, spune executorul judecatoresc Ioana Miu. Aici regasim banci precum BCR, Raiffeisen Bank sau Volksbank.

Detalii, pe Capital

marti, 09 aprilie 2013, 600 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile