Home / Stiri financiare / Cum sa te feresti de magazinele online cu produse contrafacute

Cum sa te feresti de magazinele online cu produse contrafacute

Cum sa te feresti de magazinele online cu produse contrafacute

Centrul European al Consumatorilor atrage atentia ca tot mai multi cetateni europeni au facut plângeri sesizând autoritatilor asupra faptului ca au cumparat produse contrafacute sau de slaba calitate din magazine online. Asta dupa ce au platit în avans.

Centrul European al Consumatorilor atrage atentia asupra posibilitatii ca unele magazine online sa vanda produse contrafacute si ii invata pe consumatori cum sa se fereasca. "In ultimele luni, tot mai multi consumatori au raportat despre faptul ca au comandat produse de pe internet pentru care au platit in avans. Cu toate acestea, nu au primit comanda sau produsele din pachet s-au dovedit a fi contrafacute, ori de calitate foarte slaba", sustine CEC, care atrage atentia ca, in astfel de cazuri, sa primesti banii inapoi este aproape imposibil. "Este foarte important sa nu cazi intr-o astfel de capcana", spun specialistii CEC.

Ce magazine sa eviti

Potrivit Centrului, exista cinci caracteristici comune ale magazinelor online cu produse contrafacute. In primul rand, acestea vand produse ale unor branduri celebre la preturi extrem de mici. In al doilea rand, pe site nu se gasesc detalii despre datele de contact ale vanzatorului sau acestea sunt incomplete. De asemenea, pe aceste tipuri de site-uri poti plati doar in avans, neexistand varianta de a achita la livrare. Tot de pe aceste site-uri lipsesc informatiile despre dreptul de retragere a comenzii sau de reducere, despre garantia legala, sau despre conditiile de livrare si de plata. Ori, in unele cazuri, acestea sunt scrise intr-un limbaj neinteligibil, ca si cum ar fi traduse eronat din alta limba.

Cum sa faci verificari 

Inainte de a cumpara dintr-un magazin pe care nu il cunoasteti, ar trebui sa va informati despre vanzator, prin simpla cautare a numelui sau intr-un motor de cautare. Cautati, de asemenea, pe site-ul magazinului datele sale de contact-adresa exacta, numarul de telefon, adresa de email, dar si informatii despre preturile produselor afisate si drepturile pe care le aveti in calitate de cumparator. Atunci cand ajungeti sa platiti, Centrul recomanda utilizarea unei metode sigure, cum este cea cu cardul de credit sau Paypal."Citeste cu atentie descrierea produsului si intreaba vanzatorul daca exista dubii", mai recomanda specialistii, care sugereaza sa printezi si sa pastrezi toate documentele pe care le detii il legatura cu tranzactia. "Fa printscreen-uri (poze ale ecranului) pe parcursul procesului de achizitie", mai spune Centrul care sugereaza sa fiti atenti atunci cand primiti coletul pentru a observa daca acesta pare lovit. "Verificati imediat produsul cumparat. Altfel, va trebui sa trimiteti o plangere scrisa", mai spun specialistii.

Detalii, pe Economica

luni, 14 mai 2018, 475 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile